Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Druga večer Filmske RUNDE uz hibridne filmske forme, izložbu i Slamanje

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65742
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 16.10.2021. 13:31 
Naslov:  Druga večer Filmske RUNDE uz hibridne filmske forme, izložbu i Slamanje
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nakon što smo se jučer iz prve ruke uvjerili da ovi, novi glasovi hrvatskog filma, zaista jesu svježi, buntovni, nepredvidljivi i neosporno talentirani, pogledali RUNDE dokumentarnih i animiranih filmova i tek jednom nogom zakoračili u trodnevno druženje s našim ovogodišnjim gostom, Milošem Tomićem, danas nas, u osječkom kinu Urania, čeka novi ciklus. Za zagrijavanje; RUNDE animiranog i eksperimentalnog filma, a kao vrhunac večeri - Festivalska RUNDA koja i ove godine prikazuje osječke premijere filmova nagrađenih na svjetskim i europskim filmskim festivalima. Uspješnu šestu Filmsku RUNDU svi ćemo zajedno proslaviti na after partiju u prostorima udruge Slama.

Ove godine Festivalska RUNDA prikazuje hrabre i autentične autorske svjetove kroz filmove koji se šuljaju u hibridne forme. Tako ćemo večeras od 19:15 sati u velikoj dvorani kina Urania ploviti između dokumentarnog i eksperimentalnog, animiranog i igranog filma, a između šest filmova koje ćemo prikazati, našao se, što više nije rijedak slučaj, i film jednog Osječanina, Marka Dješke. Animirani film Sve te senzacije u mom trbuhu Marko je snimio u suradnji s ilustratoricom Hanom Tintor. Izrazito mu je, kaže, drago predstaviti film na Filmskoj RUNDI.

Posebno mi je drago jer ga predstavljam u gradu iz kojeg potječem, ujedno, u sklopu Runde održava se i izložba radova Hane Tintor, koja je zaslužna za dizajn i animaciju, gdje će se prikazati razne skice i proces razvoja vizualnog identiteta ovog projekta. Ovo je drugi put da se izložba prikazuje nakon Animafesta u Zagrebu i bilo bi šteta propustiti je, stoga treba podržati lokalnu scenu dolaskom na još jednu Filmsku rundu!”, dodaje Marko o svom filmu koji tematizira tranziciju iz muškog u ženski rod/spol.

Svakako treba podržati lokalnu scenu, a još je važnije da podržimo jedni druge. Znaju to i Marko i Hana pa zato jedno o drugom - sve najbolje: “Suradnja je bila intenzivna i valovita, ali i divna. Sve mi je bilo novo i mnogo toga mi je bilo zahtjevno, ali i Marko i Draško su puni razumijevanja i zbog bogatog iskustva razumiju koliko animacija može iscrpiti.” U ekipi filma Sve te senzacije u mom trbuhu Hana se, dodaje, pronašla slučajno. ”Marko i Draško su vidjeli moj diplomski film na internetu, mislim da sam ga objavila na Instagramu, taman su tada tražili dizajnera za Markov novi film. Pozvali su me da napravim test, prošla sam ga i tako su me bacili u vatru čim sam se vratila u Zagreb”, govori nam Hana smijući se.

Markove smo filmove već prikazivali i na prethodnim izdanjima revije, a nije on jedini “povratnik”. Nakon što smo prošle godine u sklopu programa Glumci režiraju pogledali film Tek tako Sanje Milardović, ove ćemo godine, premijerno u Osijeku, prikazati njezin igrani film Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem. U kategoriji povratnika je i Igor Bezinović, on nam ove godine poklanja film nastao u tandemu s Ivanom Pipal, animirano - igrani film Mikrokazeta - najmanja kazeta koju sam ikad vidio. Gledamo i animirano - eksperimentalni film Događaji za zaboraviti Marka Tadića, eksperimentalni film Plejade redateljice Mateje Zidarić i igrani film Antiotpad Tina Žanića.

Nakon filmskog programa, opustit ćemo se na afteru u sklopu programa Slamanje. U prostorima udruge Slama čeka nas, osim dobre glazbe, i izložba već spomenute Hane Tintor. Prve skice za animirani film Sve te senzacije u mom trbuhu, radove koje je Hana pripremala za film, no oni svoje mjesto u njemu nikada nisu pronašli ili radove koji su služili samo kao razrada pojedinog lika ili scene možete pogledati od 21h.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje uz pridržavanje epidemioloških mjera. Aktivnost programa provodi se uz financijsku podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade "Kultura nova", grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Više o programu i rasporedu, možete pronaći na www.filmskarunda.com


Tekst: Filmska RUNDA
Foto: Kristina Alilović


Najava: 6. Filmska RUNDA [2021.]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: