Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



I obrazovanje i radna mjesta za kvalitetne kadrove u Slavoniji i Baranji

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65425
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.04.2021. 12:43 
Naslov:  I obrazovanje i radna mjesta za kvalitetne kadrove u Slavoniji i Baranji
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Početna konferencija Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, odnosno projekata VIRTUS - uspostava RCK u sektoru turizma i ugostiteljstva održana je danas (23. travnja 2021. godine) u Hotel Osijek. Uz pridržavanje epidemioloških mjera na konferenciji je izravno sudjelovao manji broj sudionika, među kojima je bio i župan Ivan Anušić, a više od 100 sudionika konferenciju je pratilo u online obliku.

Ugostiteljsko-turistička škola u Osijeku jedna je od 25 strukovnih škola u Hrvatskoj koja je imenovana regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva. Nositelj projekta, za koji je osigurano ukupno 95,67 milijuna kuna bespovratnih sredstava, je Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, a partneri su Osječko-baranjska županija, Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo, Obrtnička škola Požega, Srednja strukovna škola Vinkovci, Strukovna škola Virovitica, Sunčane toplice d.o.o. Bizovac, HUP Zagreb d.o.o. Zagreb, Palisada d.o.o. Opatija, Ekonomski fakultet u Osijeku, Filozofski fakultet Osijek i Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Zvono“ Belišće. Projektom VIRTUS financirat će se rekonstrukcija i opremanje prostora u RCK Ugostiteljsko-turističkoj školi i Domu učenika te projektnom partneru Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci.

- Kroz VRTUS RCK uspostavit će se moderan praktikum kuharstva i slastičarstva za nastavu, obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje učenika i svih ostalih polaznika. Praktikumi će biti opremljeni suvremenom opremom i inovativnim tehnologijama, a polaznici koji steknu iskustvo i znanje u korištenju te opreme bit će potpuno spremni raditi kod poslodavaca. Uz prostore škole u potpunosti će se obnoviti dom škole i prenamijeniti u Akademis - dom i hostel. Akademis će biti poligon gdje će se budući naraštaji učenika i odraslih polaznika obrazovati, odnosno učiti temeljeno na radu zajedno sa svojim mentorima koji će im prenositi svoja znanja kroz rad u kuhinji, restoranu, na recepciji i kušaonici. Akademis će nastaviti funkcionirati kao dom, ali će onaj dio godine kada učenici nisu u domu služiti kao hostel, otvoren za širu javnost“ rekao ravnatelj i voditelj Regionalnog centra kompetentnosti dr. sc. Andrej Kristek.

Na otvaranju konferencije župan Ivan Anušić naglasio je važnost centara kompetentnosti za ukupan razvoj Osječko-baranjske županije.



- Na području naše županije imenovana su dva centra kompetentnosti; Elektrotehnička i prometna škola Osijek u sektoru elektrotehnike i računarstva te Ugostiteljsko-turistička škola Osijek u sektoru ugostiteljstva i turizma. Obje škole i smjera smo nominirali jer vjerujemo da će u budućnosti imati veliki prostor za daljnji rad, širenje i nova radna mjesta. Nadamo se da će, što je i cilj projekata RCK-a, unaprijediti kvalitetu kadrova koje ćemo dobiti i dati ih na tržište rada, a najbitnije je da ti ljudi nakon školovanja budu spremni ovdje ostati i raditi. Iz tog razloga, uloga županije kao regionalne samouprave, naravno i nacionalne razine, je osigurati na istoku Hrvatske radna mjesta za te osobe. U tom smjeru radimo i razvijamo naše strategije i dugoročne projekte i vjerojatno ćemo to u budućnosti napraviti u turizmu, prometu ili nekoj trećoj djelatnosti. U svakom slučaju centri kompetentnosti će proizvesti kvalitetne, bolje obrazovane i spremnije ljude za tržište rada, koje moramo ovdje pripremiti i organizirati jer nije cilj da te osobe tu završe školu, a potom odlaze raditi na hrvatski Jadran ili diljem Europe - rekao je župan Ivan Anušić.

Državna tajnica u Ministarstva turizma i sporta Sandra Herman istaknula je kako su regionalni centri kompetentnosti izuzetno značajni za daljnji razvoj turizma, odnosu pripremu kvalitetne radne snage za tržište rada u turizmu. - Od 25 regionalnih centara kompetentnosti za turizma i ugostiteljstva je vezano šest, od kojih su dva u kontinentalnom dijelu Hrvatske (Zabok i Osijek) jer je Ministarstvo prepoznalo potrebu jačeg razvoja kontinentalnog turizma, što se osobito ukazalo i vrijeme pandemije koronavirusa - rekla je državna tajnica.



Tekst i foto: OBŽ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: