Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osijek dobiva e-romobile za iznajmljivanje

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.04.2021. 14:33 
Naslov:  Osijek dobiva e-romobile za iznajmljivanje
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

[21.04.2021.] Boltovi električni romobili od sutra se mogu iznajmiti i u Osijeku


[19.04.2021.] Bolt, vodeća europska platforma za pružanje usluge prijevoza na zahtjev, uskoro će predstaviti projekt iznajmljivanja električnih romobila u partnerstvu s Gradom Osijekom.

Pilot projekt iznajmljivanja električnih romobila započeo je u siječnju ove godine u Rijeci. Ta je usluga jako dobro prihvaćena od strane korisnika jer predstavlja pametan, eco-friendly način kretanja i odličnu alternativu automobilima u slučaju kraćih putovanja, posebice u velikim gradovima gdje je svakodnevni promet zagušen.

U Osijeku će se, kao i u Rijeci, koristiti model romobila koji je dizajniran za potrebe učestalog najma. Brzina romobila je do 20 km/h, a na određenim posebnim područjima brzina se može ograničiti na 10 km/h.

Još se ne zna točan broj romobila u gradu na Dravi, no zna se kako će biti smješteni na desetak prometnih i frekventnih lokacija kao što su Županijska ulica, Lučki prilaz, autobusni kolodvor, Jelačićev trg u Donjem gradu, Sjenjak kod robne kuće, Vinkovačka ulica, Vukovarska ulica kod Drvljanika, Jug 2 u Opatijskoj, u kampusu te kod Portanove.

Svaki romobil ima ugrađen GPS uređaj koji će pružati uvid u lokacije njihovog preuzimanja i ostavljanja. Svake večeri djelatnici Bolta će romobile nositi na punjenje, čišćenje i dezinficiranje, a ujutro će ih rasporediti na njihova predviđena mjesta.

Kako koristiti e-romobile? Najprije je potrebno instalirati Bolt aplikaciju iz trgovina Google Play ili App Store. Korisnik mora dodati podatke bankovne kartice unutar aplikacije. Potom se odabere ikona romobila unutar aplikacije i na karti se vide svi romobili dostupni za iznajmljivanje. Postoji opcija zaključavanja romobila na tri minute kako vas netko ne bi preduhitrio dok šetate prema njemu.

Romobil se rezervira tako što se odabere mala ikona sata nakon odabira dostupnog romobila. Za otključavanje skenira se QR kod koji se nalazi na upravljaču. Kada ste stigli na odredište, odaberete opciju “Završi vožnju” unutar aplikacije. Vožnja će se automatski naplatiti. Prilikom prvog pokretanja usluge, aplikacija će korisniku prikazati kratke upute za korištenje romobila.

Ukoliko korisnik želi ostaviti romobil na području koje je u Bolt aplikaciji označeno crvenom bojom, aplikacija će ga upozoriti da ne parkira vozilo na toj lokaciji. Ako se ipak odlučite završiti vožnju u toj zoni, naplatiti će vam se naknada za parkiranje od 300 kn.

U slučaju da se iznajmljeni romobil pokvari ili ne radi ispravno, potrebno je odmah kontaktirati korisničku službu putem aplikacije.

Cijena najma za Osijek još nije utvrđena, no tijekom promotivnog razdoblja otključavanje romobila bit će besplatno, dok će se plaćati cijena korištenja romobila (u Rijeci je to 75 lipa po minuti). Ukoliko se pokaže da postoji velika potražnja za uslugom najma romobila, u budućnosti će biti moguće povećati broj vozila kao i organizirati plaćanje putem pretplate.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Pexels.com/Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: