Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Državni arhiv u Osijeku obilježio svoj dan

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.03.2021. 9:29 
Naslov:  Državni arhiv u Osijeku obilježio svoj dan
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Državni arhiv u Osijeku prvi put obilježava 3. ožujka kao svoj dan. Otvorena je izložba 'Konzervatorsko-restauratorski radovi u 7 državnih arhiva', a predstavljeni su i novi digitalni sadržaji na mrežnim stranicama arhiva.

Ravnatelj Dražen Kušen pojasnio je zašto su odabrali novi datum obilježavanja Državnog arhiva Osijek, 3. ožujka. Naime, Dan Državnog arhiva u Osijeku se obilježavao 18. studenoga u spomen na 18. studenoga 1947. godine kada je arhiv započeo rad u osječkoj Tvrđi. Međutim, otkako je 18. studenoga tužni dan spomena na žrtve Vukovara, DAO tom pijetetu daje prednost i toga dana već niz godina ne obilježava Dan arhiva. Stoga se u ustanovi kontinuirano razmišljalo o promjeni datuma obilježavanja Dana Državnog arhiva u Osijeku, tražeći drugi prikladan datum iz prošlosti, povezan s arhivom i arhivskom djelatnošću u Osijeku i na području Osječko-baranjske županije.

Odabran je datum 3. ožujka, povezan s datiranjem Magistratske instrukcije za grad i tvrđavu Osijek, koju je u vidu statuta Grada Osijeka izdao u Osijeku 3. ožujka 1698. Ferdinand Carl grof Caraffa di Stigliano, predsjednik Carske komisije za uređenje Slavonije i Srijema nakon oslobođenja od Osmanlija. Navedena magistratska instrukcija, između ostalih odredaba važnih za uspostavu moderne uprave u Osijeku, u broju 15 donosi izričite odredbe o čuvanju arhivskoga gradiva, važnih diploma i dokumenata koji nastaju radom uprave, propisuje načine čuvanja i korištenja.

U povodu Dana Državnog arhiva u Osijeku otvorena je izložba 'Konzervatorsko-restauratorski radovi u 7 državnih arhiva'. Izložba se sastoji od 13 plakata sa stručnim temama konzervatorsko-restauratorskih radova i istražnih radova na arhivskom i knjižnom gradivu koji su se provodili u konzervatorsko-restauratorskim odjelima državnih arhiva. Teme su također obuhvatile istraživanja vodenih znakova na papirima, dokumentiranje i fotodokumentiranje provedenih konzervatorsko-restauratorskih radova, dijagnostiku oštećenja, odabir najprikladnijih metoda, postupaka i materijala. Konzervatorsko restauratorski radovi provedeni su na različitim materijalima od pergamene, fotografija, papira i kože. Pozornost je posvećena i završnim radovima kao što su izrada retuša i zaštitne ambalaže za pohranu restauriranog gradiva.

Uz plakate konzervatorsko-restauratorskih radova u 7 državnih arhiva, postav izložbe u Državnom arhivu u Osijeku obogaćen je dodatkom koji obuhvaća primjere zaštitne ambalaže za arhivsko gradivo izrađene u radionici DAOS, primjere arhivskoga gradiva iz fundusa DAOS s izvršenim konzervatorsko-restauratorskim zahvatima u radionicama HDA i DAOS, primjer oštećenoga gradiva te izrađene replike arhivskoga gradiva.

Na obilježavanju Dana Državnog arhiva u Osijeku predstavljeni su i novi sadržaji na mrežnim stranicama arhiva. Ažuriran je vodič kroz osječki arhiv, a sustavno se objavljuju i digitalne verzije arhivskih izdanja.







Tekst: IF/Radio Osijek
Foto: Screenshot video

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: