Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Suvremena kinematografija i postkolonijalni filmovi o superjunacima

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.02.2021. 10:00 
Naslov:  Suvremena kinematografija i postkolonijalni filmovi o superjunacima
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U četvrtak, 25. veljače 2021., Zvonimir Prtenjača održao je peto predavanje u sklopu devetog ciklusa Otvorenog četvrtka u organizaciji osječkog Filozofskog fakulteta. Predavanje naslovljeno „Suvremena kinematografija i postkolonijalni filmovi o superjunacima“ održano je preko Zooma. Događanju je prisustvovalo 25 posjetitelja koji su se nakon predavanja uključili u kraću raspravu.

U predavanju je bilo riječi o dva filma o superjunacima, Black Panther (2018.) Ryana Cooglera i Thor: Ragnarok (2017.) Taike Waititija, pri čemu su oba naslova sagledana iz perspektive postkolonijalne kritike. Predavač ih je u prvom dijelu analizirao kao aktualne kulturalne tekstove u koje redatelji afroameričkog i maorskog-židovskog podrijetla upisuju vlastiti autorski glas. Zatim se osvrnuo na problematiku o kojoj njihovi glasovi progovaraju razmatrajući pitanja jezika i identiteta postkolonijalnog subjekta. Posljednji dio predavanja bio je posvećen Cooglerovu i Waititijevu radu na odabranim filmovima, uzimajući u obzir njihove etničke i kulturalne pripadnosti.

Kao sljedeće događanje u sklopu programa Otvorenog četvrtka najavljena je tribina o reformi obrazovanja koja će biti održana 11. ožujka.





Tekst i foto: Luka Pejić, suvoditelj Otvorenog četvrtka

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: