Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



[VIDEO] Deseti rođendan uz glazbeni spot "Dokkica"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.02.2021. 14:37 
Naslov:  [VIDEO] Deseti rođendan uz glazbeni spot "Dokkica"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

DOKKICA 28. veljače slavi svoj 10. rođendan, ali umjesto velike rođendanske proslave, kako je davno planirano, na kojoj su trebala biti brojna djeca, roditelji, volonteri, suradnici i drugi gosti, zbog aktualne situacije, zaposlenici će ga proslaviti skromno, uz rođendansku tortu na poznatoj lokaciji. Malo iznenađenje za ljubitelje DOKKICE predstavlja novi glazbeni spot u kojemu pjeva predsjednica DOKKICE s djecom: Dunja Molnar (10), Iva Marić (10), Luka Lešnjaković (9), Vanessa Varga (9), Lota Ocvirk (8 ), Tena Bučanac (8 ), a uz kadrove malih pjevača, tu su i kadrovi snimljeni u okviru brojnih aktivnosti tijekom prethodnih godina. Tekst pjesme potpisuju Darija Plevnik i Ines Novak, glazbenu produkciju Dario Plevnik, a video Mario Miloloža, dugogodišnji suradnik DOKKICE.




Ciljevi, načela, misija i vizija DOKKICE
Dječji kreativni centar DOKKICA je nevladina, neprofitna udruga čiji su ciljevi organizirati, provoditi, poticati, promicati i razvijati programe, projekte, aktivnosti, inicijative i usluge u području socijalne djelatnosti, odgoja, obrazovanja i znanosti, ljudskih prava (posebno prava djece), kulture i umjetnosti, demokratske političke kulture, održivog razvoja i dr. i to za djecu, mlade, roditelje, odgojno-obrazovne, obrazovne i ustanove socijalne skrbi kao i njihove djelatnike, stručnjake i voditelje u radu s djecom, mladima i roditeljima, predstavnike lokalne, regionalne samouprave, državnih tijela, druge ustanove i organizacije čije je djelovanje vezano uz djecu, mlade i roditelje.

Načela i vrijednosti koje DOKKICA promiče u ostvarivanju svojih ciljeva su kreativnost, suradnja, sloboda, odgovornost, tolerancija, samostalnost, otvorenost, poštivanje različitosti, solidarnost, ravnopravnost spolova, aktivno sudjelovanje, inovativnost, brižnost, empatija, ljubav, pozitivan stav, kritičko mišljenje, zajedništvo, podrška, nenasilna komunikacija, transparentnost, vladavina prava, demokratičnost, jednakost, dobro upravljanje, neformalno učenje, cjeloživotno obrazovanje, socijalna pravda, odgovornost prema ljudima i okolišu, poštivanje ljudskih prava, etičko ponašanje.
Misija DOKKICE je pružati podršku djeci u odrastanju i razvoju njihovih potencijala kroz različite programe i aktivnosti koje potiču aktivno sudjelovanje, kreativnost, razvoj socijalnih vještina i samopouzdanja kako bi ih usmjerili na kvalitetniji život te poticati društvo na kvalitetniji odgoj i obrazovanje.
Vizija DOKKICE je postati važan društveni centar koji će djeca, mladi, roditelji i zajednica prepoznati kao mjesto podrške, suradnje, (pro)aktivnog (su)djelovanja, kreativnog razvoja te pozitivnih osobnih i društvenih promjena.

Nastanak DOKKICE
DOKKICA je nastala 2009. godine kao projekt Udruge za rad s mladima Breza pod nazivom Dječja osječka kreativna kućica - DOKKICA, a od 2011. godine djeluje kao samostalna udruga pod istoimenim nazivom sve do 7. travnja 2020. godine kada mijenja naziv u Dječji kreativni centar DOKKICA. Na samom početku djelovala je u prostorima Udruge Breza u Jagerovoj ulici, a 2015. godine seli u prostor Gradske četvrti Novi grad, u robnoj kući IPK na Sjenjaku. Zbog širenja ljudskih i programskih kapaciteta od 2018. DOKKICA seli u novi veliki prostor, urbanu vilu u Keršovanijevoj ulici gdje zapošljava nove ljude i razvija i provodi nove projekte i aktivnosti.

Programi i projekti
Do 2020. godine DOKKICA je provela 2 trogodišnja programa u okviru Poziva tadašnjeg Ministarstva za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku „RAZVOJ I ŠIRENJE MREŽE SOCIJALNIH USLUGA KOJE PRUŽAJU UDRUGE“ u kojima je pružala podršku djeci i obiteljima u riziku. Do 2020. godine DOKKICA je provela brojne programe, projekte, inicijative i akcije uz potporu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Zaklade za razvoj lokalne zajednice “Slagalica”, Ureda za udruge Vlade RH i dr. Važniji programi i projekti su DOKKICA - moja podrška, Razvoj alternativnih inovativnih usluga – alternativni centri podrške za djecu i roditelje, Moje slobodno vrijeme, Reporteri boljeg društva, Mir je moj đir, I tata je važan, Učenje u zajednici, Alternativni centar podrške za djecu i roditelje. Važno je spomenuti kako je DOKKICA 2014. godine u okviru projekta “Moje slobodno vrijeme” pokrenula odgojno-obrazovnu emisiju “Radoznalica” koja se snimala i emitirala na Televiziji Slavonije i Baranje, a predstavljala je brojne priloge za djecu, roditelje, odgojitelje i nastavnike. Tijekom 2014. i 2015. godine emitirana su dva serijala po 10 epizoda emisije, a veliki značaj emisije je što su u njenom stvaranju aktivno sudjelovala djeca.

Odgojno-obrazovni programi
DOKKICA svaku školsku godinu nudi odgojno-obrazovne programe za djecu predškolske i školske dobi koje imaju za cilj razvijati dječje potencijale i kreativnost. Najpoznatiji su: Integrirani program za predškolsku djecu koja ne pohađaju vrtić “Tintilinići”, Kreativka, Mali znanstvenici, Baltazari, Dječja likovna akademija, glazbeni programi sviranja bubnjeva, gitare, ukulelea, udaraljki i solo pjevanja. Odgojno-obrazovni programi kreiraju se na temelju potreba zajednice i kapaciteta DOKKICE, a prošle godine pokrenute su i glazbene radionice za roditelje, Kuharska školica te Dramski studio „Dramopolov“.

Manifestacije, inicijative, akcije, kampanje i druga događanja
Od 2012. godine DOKKICA svake godine u povodu obilježavanja Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade organizira Festival učeničkih igrokaza “POZOR! Plivamo na sceni u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku. U suradnji s Udrugom Breza DOKKICA je provela 2 akcije obilježavanja dolaska proljeća “BUDIm GRAD” te jednu samostalno. 2016. godine DOKKICA se uključila u kampanju na poziv Hrvatskog saveza za rijetke bolesti povodom pokretanja međunarodnog projekta „Hug gor Guinness, hug for rare!“ kojima se obilježavao Međunarodni dan rijetkih bolesti. 2017. godine DOKKICA je u okviru obilježavanja Svjetskog dana zdravlja na manifestaciji Grada Osijeka” provela inicijativu “Smijehom protiv depresije”. 2018. godine DOKKICA je zajedno s Udrugom za rad s mladima Breza, Volonterskim centrom Osijek i Nansen dijalog centrom pokrenula inicijativu za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u osječke osnovne škole te je Grad Osijek postao partner u provedbi projekta “OSIJEK to GOO”. Važnije akcije u zajednici koje je DOKKICA provela su nagrađena građanska akcija 2016. godine “Sjenjak u akciji” kojom je uređen dio javnog prostora najvećeg osječkog stambenog naselja izradom velikog mozaika sa simbolima Slavonije i Osijeka, “Vjetrenjača dječjih prava” kojom je izrađena velika instalacija koja simbolizira prava djece (2018.) te “Pitam, dakle zanima me” (2019.) kojom je organiziran susret važnih predstavnika lokalne zajednice i grupe učenika kako bi kroz ravnopravan dijalog djeca mogla dobiti odgovore na neka važna pitanja. DOKKICA od 2015. godine svake godine obilježava Međunarodni dan dječjih prava, Dječji tjedan, Međunarodni dan očeva te Svjetski dan zdravlja sudjelovanjem na tradicionalnoj manifestaciji Grada Osijeka “Sajam zdravlja”. Također, DOKKICA se svake godine uključuje u nacionalne manifestacije “Hrvatska volontira” i “Dani otvorenih vrata udruga”. Od 2018. DOKKICA organizira DJEČJI ADVENT te od 2019. ART PIKNIK i DJEČJI LJETNI KAMP. Svake godine DOKKICA se uključuje u manifestaciju Udruge Breza “Zemlja bez granica”.

Godišnji broj korisnika programa i aktivnosti DOKKICE
Godišnje u redovnim odgojno-obrazovnim programima sudjeluje oko 100 djece, te u projektnim i drugim aktivnostima oko 600 djece, dok se prošle godine, zahvaljujući trogodišnjeg programu „Alternativni centar podrške za djecu i roditelje“ i projektu „Učenje u zajednici“, taj broj povećao na više od 1000. Broj roditelja koji se uključuju u aktivnosti DOKKICE na godišnjoj razini iznosi oko 200, a broj nastavnika oko 50. Također, svake godine (od 2015. godine) po uputi stručnih službi škola i Centra za socijalnu skrb Osijek svake godine DOKKICA uključuje oko 20-ak djece i obitelji u riziku, dok od prošle godine DOKKICA u okviru spomenutog trogodišnjeg programa radi i s obiteljima u riziku u Donjem Miholjcu.

Suradnici i partneri
Tijekom 9 godina rada DOKKICA je ostvarila suradnju i partnerstva s više od 100 ustanova, udruga i tvrtki. Među njima su osnovne i srednje škole grada Osijeka, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, Filozofski fakultet u Osijeku, Odsjek za matematiku, Ekonomski fakultet u Osijeku, Akademija za umjetnost i kulturu, Pravni fakultet, Centar za socijalnu skrb Osijek, Centar za socijalnu skrb Đakovo, Centar za socijalnu skrb Valpovo, Centar za socijalnu skrb Donji Miholjac, Grad Osijek, Grad Đakovo, Grad Valpovo, Grad Donji Miholjac, Osječko-baranjska županija, Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Dom zdravlja Osijek, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Galerija likovnih umjetnosti, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Ured Pravobraniteljice za djecu u Osijeku, UNICEF Hrvatska, Volonterski centar Osijek, Nansen dijalog centar, Udruga za rad s mladima Breza, Plesni studio “Wings”, Udruga “Veličanka”, Udruga “KREDA”, Udruga Delta, Televizija Slavonije i Baranje, Hrvatski centar za dramski odgoj, DM, Ravlić, Muller, Zagrebačka banka, Nepi Rockcastle...

Broj volontera i volonterskih sati do 2019.
Od samog početka u rad DOKKICE uključeni su volonteri različitih dobnih skupina, a najviše studenti društveno-humanističkih usmjerenja. Do 2015. godine u Dokkici je volontiralo oko 50 osoba godišnje, dok se u 2015. godini broj volontera popeo na više od 130 koji su tijekom godine volontirali 1615 sati. U 2016. godini volontiralo je 144 osobe s 2745 sati, a u 2017. godini 108 s 1641 volonterskim satom. U 2018. godini volontirale su 133 osobe s 2647 sati, a u 2019. godini 108 osoba s 1414 volonterskih sati.

Nagrade i priznanja DOKKICE
2020. PRIZNANJE HRVATSKOGA CENTRA ZA DRAMSKI ODGOJ ZA KONTINUIRANI RAD NA RAZVIJANJU DRAMSKOG I SCENSKOG STVARALAŠTVA DJECE I MLADEŽI U LOKALNOJ ZAJEDNICI TE POSEBNO ZA POKRETANJE I ODRŽAVANJE FESTIVALA UČENIČKIH IGROKAZA “POZOR! PLIVAMO NA SCENI”
2018. PRIZNANJE ZA PRIMJER DOBRE PRAKSE UKLJUČIVANJA VOLONTERA I VOLONTERSKI ANGAŽMAN POJEDINCA
2016. VOLONTERSKA NAGRADA ZA PRIMJER DOBRE PRAKSE UKLJUČIVANJA VOLONTERA
2016. NAGRADA ZAKLADE “SLAGALICA” ZA NAJPOTICAJNIJU GRAĐANSKU AKCIJU 2015. GODINE NA PODRUČJU SLAVONIJE
2015. PEČAT GRADA OSIJEKA ZA OSOBIT DOPRINOS I KREATIVNOST U PODRUČJU IZVANINSTITUCIONALNOG ODGOJA I OBRAZOVANJA

Članstva DOKKICE
DOKKICA je članica ANNE LINDH FOUNDATION, SOS-NET MREŽE PRUŽATELJA SOCIJALNIH USLUGA, GOOD INICIJATIVE, SAVJETODAVNOG ODBORA ZA DJEČJU PARTICIPACIJU PRI UNICEF-u HRVATSKA, MOTUS – PLATFORME ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE.

Bliska prošlost i aktualno
Trenutno je u DOKKICI zaposleno 7 osoba i to dvije diplomirane pravnice, psihologinja, edukacijska rehabilitatorica, magistra kulturologije i medijske kulture, profesorica hrvatskoga jezika i filozofije te asistentica u nastavi. Od suradnika su tu studenti Akademije za umjetnost i kulturu, dramska pedagoginja, glazbenici i dr. Važno je naglasiti kako se tim kontinuirano usavršava, a u prošloj godini DOKKICA je pokrenula i nove aktivnosti u području medija i kulture i umjetnosti – pokrenula je online emisiju „11-ica u DOKKICI“ i producirala dvije dječje predstave. „Pero i Vlatko – junaci prirode“ premijerno je izvedena pred 150 djece i roditelja te još jednom ne Osječkom eko festivalu, a predstavu „Kako je Vlatko upoznao Božić“ u online izvedbi pogledalo je više od 500 djece i obitelji širom Hrvatske.

Programom „Alternativni centar podrške za djecu i roditelje“ predviđena su predavanja za roditelje koja su, uslijed korone, prilagođena online održavanju, a na posljednja dva predavanja sudjelovalo je oko 300 sudionika iz različitih dijelova Hrvatske.

U prosincu 2020. završio je projekt „Učenje u zajednici“ koji je DOKKICA provodila 18 mjeseci u partnerstvu s OŠ „Tin Ujević“, a obuhvatio je brojne aktivnosti u kojima su sudjelovali svi učenici partnerske škole, ali i djeca iz drugih škola. Projekt je bio financiran sredstvima Ureda za udruge Vlade RH u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a rezultati projekta predstavljeni su u promotivnom videu i publikaciji koja se može pronaći na Internet stranici DOKKICE.

Trenutno su u provedbi dva projekta i to već 3. godinu za redom: „I tata je važan“ i „Mir je moj đir“. Prvi je vezan uz poticanje očeva na veću uključenost u odgoju djece, a drugi uz prevenciju vršnjačkog nasilja.

DOKKICA je jedan od brojnih partnera na projektu „Medijsko obrazovanje je važno.MOV“, čiji je prijavitelj GONG, a kojim se doprinosi umreženom djelovanju za medijsku pismenost, što obuhvaća kompetencije prikupljanja informacija iz različitih izvora, njihovu kritičku evaluaciju i njihovo učinkovito korištenje, kao i njihovo kreiranje te njihovu odgovornu distribuciju. U sklopu projekta provest će se istraživanje javnog mnijenja i procjena potreba, znanstvena istraživanja o medijskoj pismenosti i njezinim utjecajima na društvenu uključenost i društveno sudjelovanje, analiza društvenih utjecaja te strukturirani dijalozi s donositeljima odluka s ciljem oblikovanja smjernica za razvoj javnih politika u području medijske pismenost. Osim GONG-a, tematsku mrežu projekta čini deset udruga, javnih ustanova i znanstveno-istraživačkih institucija, uz DOKKICU, to su: Pragma, Telecentar, Kurziv, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, zatim Udruga Bacači sjenki, Info zona, Centar za kulturu Zlatna vrata, Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a provodi se uz financijsku podršku Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Ministarstva financija Republike Hrvatske. Projekt je započeo u listopadu 2020. i trajat će do kolovoza 2023. godine.

Također, DOKKICA je i jedan od partnera na projektu „I mene se pita – glas Vijeća učenika u vrijeme COVID-19“ kojim se ojačava zagovaračka uloga civilnog društva i Vijeća učenika u praćenju odgojno-obrazovnih politika i upravljanju odgojno-obrazovnim politikama u razdoblju pandemije bolesti COVID-19 te naglašava važnost sudjelovanja Vijeća učenika u donošenju odluka o pitanjima vezanim za njihova prava i obveze. U sklopu projekta zagovarat će se učenička participacija u procesu donošenja odluka tijela vlasti na nacionalnoj razini, ali i lokalnim razinama, kao i provoditi istraživanja o uključivanju učenika u procese odlučivanja o pitanjima vezanim za njihova prava i obveze u školama diljem Hrvatske. Projekt provodi Udruga Delta u suradnji s Mrežom mladih Hrvatske, Centrom za građanske inicijative Poreč, DOKKICOM i Info zonom uz financijsku podršku Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova. Projekt je započeo u prosincu, a trajat će do ožujka 2021. godine.

U postupku procjene su dva EU projekta: „Razvoj inovativnih socijalnih usluga - Integrativni centar za savjetovanje i podršku“ u okviru ITU natječaja i „Kreativna STEM revolucija u Slavoniji“ u okviru ESF natječaja, a u pripremi su i novi projekti.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: