Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Porin - posthumna nagrada za životno djelo Krunoslavu Kići Slabincu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65696
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.02.2021. 9:30 
Naslov:  Porin - posthumna nagrada za životno djelo Krunoslavu Kići Slabincu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Krunoslav Kićo Slabinac posthumno će na 28. dodjeli hrvatske glazbene nagrade dobiti Porina za životno djelo. Upravni odbor Porina to priznanje dodjeljuje onim umjetnicima koji su svojim radom, uspjesima i ostavštinom znatno doprinijeli hrvatskoj glazbenoj kulturi.

Krunoslav Kićo Slabinac (28. ožujka 1944. - 13. studenog 2020.), poput nekih drugih prvaka iz svijeta glazbe Mate Došena, Drage Britvića, Darka Glavana, Vjeke Điđija Šuteja, Dina Dvornika ili njegova sugrađanina Branka Mihaljevića, nažalost je požurio ne čekajući da mu struka svoje najvažnije priznanje dodijeli za života. Životni Porin stiže mu posthumno", napisao je u obrazloženju dugogodišnji urednik i producent Siniša Škarica.

"Negdje sam tih dana tužnog oproštaja pročitao: veliki hrvatski zabavljač. Netko je rekao: veliki estradni umjetnik. Meni se čini ispravnije: istinski umjetnik estrade. Kako god, oduvijek je slovio kao svestran. Svi koji su ga dobro poznavali, pa i puki ljubitelji zabavne glazbe, rekli bi da je pored toga što je važio za vrhunaravnog pjevača, što je imao dara za ples, sjajno pričao šale i anegdote, glumio, imitirao, da je pored svega toga znao napisati i dobru pjesmu. Dapače, neke od najvećih hitova hrvatske i tada jugoslavenske zabavne glazbe", podsjetio je Škarica i nastavio kako je Kićo Slabinac "pjevao sve štogod poželiš: od rock ‘n’ rolla, šlagera, popa, folklornih napjeva (slavonskih prije svega), starogradskih do opereta (tako je i počeo: u dječjim operetama!) i opernih arija. Njegov moćni bariton tenorskih dosega mogao je zaista sve. (...) Na kraju, kojim god epitetima ga obasipali: veliki zabavljač (on bi rekao: “entertainer, to u svijetu nešto znači!”), estradni umjetnik, umjetnik estrade, Krunoslav Kićo Slabinac je ipak prije svega veliki pjevač koji, različito od mnogih mu takmaca, uspjeh uvelike zahvaljuje i vlastitom autorskom daru. Za njega su pisali i Runjić i Novković, Kabiljo i Hegedušić, Mihaljević i Sabol, Britvić i Perfiljeva, Dedić, Monteno, Arnautalić, Korać…ali opet u toj zvučnoj kajdanki - čiji je trag neizbrisiv i bez sumnje ravan 6 pjesmaricama drugih velikana s kojima dijeli imaginarnu “kuću slavnih” - kao da se najbolje čuju njegove probrane note. I one narodne, tradicijske. Note koje su živjele u njemu, i dolazile iz njega.

Galerija 031: Osječani pjesmom ispratili Kiću Slabinca
[Foto: Neven Marić][19.11.2020.]
Napomena: Fotke pregledavate KLIKOM na fotku ili strelicama lijevo-desno, kao na Facebooku ;-)

U zamišljenom hrvatskom pop-panteonu odavna ga čeka mjesto za one najistaknutije, a najveći muzej općega tipa u Hrvatskoj, osječki Muzej Slavonije, otkriva nam ambiciju da svom slavnom sugrađaninu posveti stalni postav. Jedan od prvih eksponata mogao bi biti ovaj “životni Porin” kojeg mu posthumno dodjeljuje hrvatska glazbena zajednica", zaključuje Siniša Škarica u tekstu u povodu dodjele Porina za životno djelo Krunoslavu Kići Slabincu.





Tekst: Radio Osijek/TM
Foto: Dino Spaić/Foto-arhiv031


Pročitajte i..
[FOTO i VIDEO] Osječani se uz tamburicu i crvene ruže oprostili od Kiće

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: