Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osijek će s pola milijuna kuna parovima sufinancirati troškove potpomognute oplodnje

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65447
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.02.2021. 12:57 
Naslov:  Osijek će s pola milijuna kuna parovima sufinancirati troškove potpomognute oplodnje
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Grad Osijek među rijetkim je gradovima koji osim klasičnih naknada za bebe dijeli i potpore posvojiteljima, a od ove godine, kao jedan od prvih gradova, kreću i s novom mjerom – potporama parovima za medicinski potpomognutu oplodnju, piše portal gradonačelnik.hr.

Za ovu mjeru u proračunu je osigurano pola milijuna kuna, a koliko će potpore iznositi i kako će točno funkcionirati ova mjera znat će se uskoro. Odluka je trenutno u završnoj proceduri, a njezino donošenje očekuje se u ožujku. Neslužbeno se doznaje da je prijedlog da subvencije iznose do 50 posto troškova postupka potpomognute oplodnje.

Medicinski potpomognute oplodnje na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u pravilu imaju žene do navršene 42. godine života, a ono obuhvaća četiri pokušaja intrauterine inseminacije i šest pokušaja izvantjelesne oplodnje, uz uvjet da dva pokušaja budu u prirodnome ciklusu.

Mnogi parovi nakon tih postupaka ne uspijevaju ostvariti svoj san i postati roditelji, obeshrabljeni što taj proces traje duže od očekivanog, a svjesni da ne uspijevaju brzo i uspješno postići željeni rezultat nastavljaju s postupcima medicinski potpomognute oplodnje još dugi niz godina u privatnim zdravstvenim ustanovama, o svom trošku.

Obzirom da su troškovi medicinski potpomognute oplodnje visoki, Grad je prepoznao potrebu pružanja financijske potpore obiteljima koje, uz pomoć metoda medicinske oplodnje, pokušavaju ostvariti svoj san o roditeljstvu, ističu u gradskoj upravi.

Inače, Grad godišnje ulaže oko 60 milijuna kuna za demografske mjere – uz naknade za bebe i posvojitelje, tu je sufinanciranje rada vrtića, a svako treće i iduće dijete u obitelji ima besplatan vrtić. Osigurava se i besplatna školska prehrana za sve učenike osnovnih škola, njih 7.000, produženi boravak u osnovnim školama, stipendiraju učenike i studente, a osnovali su i posebnu zakladu ‘Srce grada Osijeka’ čija je svrha pomoć djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Na početku svake akademske godine Zaklada raspisuje Javni natječaj za dodjelu stipendija redovnim studentima, a ukupna vrijednost pojedinačne stipendije iznosi 18.000 kn. Uz to, učenici i studenti iz obitelji slabijeg imovinskog stanja imaju besplatan javni prijevoz.

I na kraju, kako smo već pisali, veliko istraživanje portala gradonačelnik.hr o broju rođenih beba u Hrvatskoj pokazalo je da je Osijek u prošloj godini bio rekorder s čak 82 rođenih beba više nego što su ih imali godinu ranije.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Pexels.com/Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: