Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Do kraja ožujka procijepit će se milijun građana Hrvatske?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65432
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.01.2021. 11:24 
Naslov:  Do kraja ožujka procijepit će se milijun građana Hrvatske?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je jučer kako je zadovoljan odazivom na cijepljenje protiv covida-19, da se traži "cjepivo više" i kako je u dogovoru s Europskom komisijom potvrđena dodatna količina Pfizerovog cjepiva.

U ovom trenutku mogu biti zadovoljan cijepljenjem. Interes je doista velik i mogu reći da se traži i cjepivo više. To je od iznimne važnosti jer da bi cijepljenje polučilo rezultate, moramo doseći stupanj procijepljenosti preko 70 posto, što vjerujem da ćemo uspjeti“, poručio je Beroš.

Beroš je izvijestio kako su u dogovoru s Europskom komisijom potvrdili novu dodatnu količinu Pfizerovog cjepiva od 700.000 doza zbog specifične situacije u Sisačko-moslavačkoj županiji. Tako ćemo od planiranih milijun doza dobiti više od 1,8 milijuna, a doze će stizati sukcesivno. Tjedno dolazi 17.550 doza Pfizerovog cjepiva pa bi do kraja ožujka trebali zaprimiti 264.000 doza.

Danas (utorak) dolazi i Modernino cjepivo, do kraja veljače ukupno 52.000 doza. Od prve isporuke od 3600 doza Moderninog cjepiva, 2000 doza ide u Sisačko-moslavačku županiju.

Također, kao dobre vijesti naveo je da je AstraZeneca napredovala u procesu odobravanja te da će vrlo vjerojatno to cjepivo biti odobreno 29. siječnja.

Realno je moguće do kraja ožujka procijepiti milijun građana. Pogotovo ako se odobri AstraZeneca jer bi na početku godine trebali dobiti 1,7 milijuna doza“, istaknuo je Beroš.

Što se tiče privatnih zdravstvenih djelatnika, Beroš je rekao kako će se oni cijepiti krajem siječnja ili početkom veljače. Također, ponovio je da su prioritet kod cijepljenja korisnici domova za starije, djelatnici sustava socijalne skrbi i zdravstveni djelatnici. U drugoj fazi su stariji od 65 godina i kronični bolesnici, dok bi se mlađi od 65 mogli cijepiti krajem veljače ili početkom ožujka, ovisno o dinamici dostave cjepiva.

Do sada je u Hrvatskoj cijepljeno oko 30.000 građana, po čemu smo 14. od 27 članica Europske unije.

Iako je epidemija koronavirusa u Hrvatskoj usporila, pa smo tako s vrha ljestvice najgorih zemalja Europske unije pali u sredinu, Beroš ponavlja kako nema opuštanja jer nam prijeti treći val epidemije. A prijeti nam i njegova pogrešna procjena da se najveće količine cjepiva naruče od britanske Astrazenece koja još nije dobila odobrenje da svoje cjepivo može uopće pustiti u promet.

Posljedica toga pristupa jest da je u Hrvatskoj do sada cijepljeno 0,75 posto stanovništva, za razliku od primjerice Izraela gdje ih je cijepljeno 75 posto, daleko najviše na svijetu. Odlični su i Britanci - cijepljeno ih je već 2,4 milijuna, a premijer Boris Johnson jučer je otvorio jedan od sedam centara za masovno cijepljenje u Engleskoj.

Ali, nije da nema i dobrih vijesti: Beroš je ponovio kako, nakon predsjednika države i ministara, uskoro na red za cijepljenje dolaze i saborski zastupnici. Cijepljenje dužnosnika, zar ste sumnjali, jedina je stvar koja kod nas teče bez problema...





Tekst: Osijek031.com
Foto: Pexels.com/Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: