s Uvode se kazne: 500 kuna za nenošenje maski do 10.000 kuna za kućne zabave [1/1]
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Uvode se kazne: 500 kuna za nenošenje maski do 10.000 kuna za kućne zabave

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65298
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 01.12.2020. 10:31 
Naslov:  Uvode se kazne: 500 kuna za nenošenje maski do 10.000 kuna za kućne zabave
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Vlada je jučer u hitnu saborsku proceduru uputila dopunu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojom se predlažu nove mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, ali i uvode novčane kazne za prekršitelje.

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade pojasnio je kako se dopunama zakona propisuje nova sigurnosna mjera obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, zabrana ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te zabrana ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja.

Nadzor nad primjenom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti provodit će policijski službenici, inspektori civilne zaštite i Državnog inspektorata te drugih tijela državne uprave u okviru svoje nadležnosti.

U dopuni zakona propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera, odnosno ako se ne poštuje zabrana ili ograničenje javnih i privatnih okupljanja.

Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna.

Za prekršaj fizičke osobe propisuje se kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja mjera, odnosno obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske.

Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda propisuje se kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti privatno okupljanje protivno odredbama zakona.

Mijenja se i odredba o naplati prekršajne kazne pa tako kaznu sada može na mjestu počinjenja prekršaja naplatiti osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

Vrijede i nova pravila na graničnim prijelazima. Putnici iz zelenih područja EU-a ne trebaju PCR ni dodatne uvjete. Svi ostali putnici trebaju predočiti negativni PCR test ne stariji od 48 sati ili se testirati nakon dolaska u Hrvatsku i biti u samoizolaciji do negativnog nalaza. Iznimka su pogranični i zdravstveni radnici te oni koji ne borave u Hrvatskoj duže od 12 sati.

Vlada je ove odredbe jednoglasno usvojila i uputila ih je u Hrvatski sabor koji će ih, kako se očekuje, usvojiti.





Tekst i foto: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: