s Zračna luka Osijek postaje cargo droneport [1/1]
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Zračna luka Osijek postaje cargo droneport

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65290
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 01.12.2020. 9:39 
Naslov:  Zračna luka Osijek postaje cargo droneport
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

DRONAMICS je developer i operater velikih cargo bespilotnih letjelica sa sjedištem u Londonu i Sofiji. Jučer je predstavio prvih 5 zračnih luka u svojoj europskoj mreži cargo bespilotnih letjelica a jedna od njih je i Osijek. Zračna luka Osijek time postaje regionalni logistički drone hub. Osim Osijeka tu su još Liège (Belgija), Brescia (Italija), Skövdea (Švedska) i Seinäjokija (Finska). Mreža uključuje 35 zračnih luka u 11 europskih zemalja i povezuje 300 milijuna ljudi uslugom low-cost prijevoza tereta u jednome danu.

G. Davor Forgić, direktor Zračne luke Osijek je izjavio: „Razgovori su u tajnosti započeli u ožujku ove godine. Htjeli smo nišu gdje ćemo biti prvi te gdje ćemo iskoristiti upravo nove tehnologije koje otvaraju velike mogućnosti. Ovo je prilika za Osijek u kojoj vidimo budućnost naše zračne luke u okruženju velikih“.



DRONAMICS će u Osijeku bazirati svoju opremu za bespilotne letjelice i lokalnoj zajednici pružiti low-cost uslugu prijevoza tereta s domaćom i međunarodnom pokrivenosti. Za rad i upravljanje letovima će zaposliti i osposobiti lokalno stanovništvo. Planirani početak operacija bio je početak 2021., no zbog Covid-19 produžio se početak certificiranja kod EASA-e pa će operacije započeti početkom 2022.

Njihova bespilotna letjelica Black Swan može prevesti 350 kg tereta na udaljenosti do 2.500 km uz 80% manje troškova od uobičajenih cargo zrakoplova. Operacije se izvode autonomno, nadziru se i upravljaju putem satelita a cijeli sustav košta manje od cijene jednog sportskog automobila. Uštede zbog nepostojanja skupih pilota, jednostavnih operacija, lakše letjelice i manje potrošnje goriva su višestruke i prihvatljive kako s pozicije cijene, tako i s pozicije ekologije.



Cijene prijevoza carga već su poznate: 2,89 EUR po kg za letove do 4 sata od Osijeka (primjerice Berlin, Basel, Milano, Cataniu, Athenu, Bucharest i Varšavu), te 3,79 EUR po kg za destinacije do 8 sati leta (poput Barcelone, Osla, Helsinkija, Stockholma, Londona).





Tekst i foto: Krunoslav Perić

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: