s Osječe, sretan ti rođendan! [2020.] [1/1]
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječe, sretan ti rođendan! [2020.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65296
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.12.2020. 8:00 
Naslov:  Osječe, sretan ti rođendan! [2020.]
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Možda nije osoba, ali grad Osijek ima osobnost. Nekima sve bolju, drugima sve lošiju. Kako bilo, ostaje tužna činjenica da svojih najboljih prijatelja - svojih građana, ima sve manje.

Za Osijek su važna da događaja - ujedinjenje gradskih četvrti i proglašenje slobodnim gradom. 2. prosinac 1786. je dan kad su se, dekretom cara Josipa II, u jedinstvenu cjelinu ujedinile tri gradske četvrti: Gornji grad, Donji grad i Tvrđa. Upravo se taj događaj uzima kao dan kad se rodio grad kojeg toliko volimo - Osijek.

Ujedinjenje je prethodilo dodjeli Diplome slobodnog kraljevskog grada Osijeka, kojom austrijski car Franjo I 24. ožujka 1809. daje na znanje da je Osijek proglašen slobodnim kraljevskim gradom. Ako se spajanje četvrti može smatrati rođenjem, onda je dodjela Diplome svojevrsno priznanje punoljetnosti.

Za prvog gradonačelnika izabran je Franjo Blažić, trgovac i stanovnik starogradske jezgre unutar Tvrđave. Nova gradska uprava ujedinjenoga grada bila je smještena u zgradi Magistrata grada i Tvrđave Osijek, a danas se u toj zgradi nalazi Muzej Slavonije.

FOTO: Najljepše fotografije Osijeka
Objektiv 031: Najljepše fotografije Osijeka
Napomena: Fotke pregledavate KLIKOM na fotku ili strelicama lijevo-desno, kao na Facebooku ;-)

Budući da su naši vjerni građani i stanovnici sadašnjih triju komorskih općina Osijeka, koji se nalazi u Virovitičkoj županiji, jednoglasno zamolili Naše veličanstvo poniznim molbama, da se udostojimo ranije gradske općine naše Komore podići na slobodni i kraljevski grad kraljevine te ga primiti iubrojiti među ostale slobodne i kraljevske gradove naše Ugarske kraljevine, milostivo uvažismo premnoge i vrlo korisne Nama mile i drage usluge i zasluge koje su nam iskazali građani i stanovnici spomenutih naših komorskih općina Osijeka

Osječe, sretan rođoš!

Video031: Jesen u gradu [by Daniel Antunović]















Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: