s Trg slobode: Humanitarna svjetska run up utrka [1/1]
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Trg slobode: Humanitarna svjetska run up utrka

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65290
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.11.2020. 8:44 
Naslov:  Trg slobode: Humanitarna svjetska run up utrka
19.12.2020. 15:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Božidar Deodat Krešić (71) je bivši teški fizički invalid kojemu je u podsvijesti stalan strah da opet neće moći hodati i to ga motivira. Rušenjem rekorda želi skrenuti pozornost svijeta da, iako si invalid, možeš postići sve kao i fizički zdrave osobe, da iako si osoba staračke dobi, možeš postići sve kao i osobe koje to nisu. I iako si osoba koja je izgubila vjeru u svoje sposobnosti, ti možeš vjeru u svoje sposobnosti vratiti.

Towerrunning najviše troši kalorija, najveće psiho-fizičko opterećenje i najveći postotak smrtnosti.

Podrška ovoj solo utrci stigla je iz Ureda predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

Vjerujem kako je s pomoću utrke towerruninga u Osijeku napravljena velika svjetska reklamu za Hrvatsku, našu županiju i, naravno, naš grad. Reduciran je broj stepenica na 240.

Zato što nije u top formi trči samo novi svjetski rekord zadnji put u Hrvatskoj, Osijeku, a ako bude mogao i obećanih novi svjetski rekord 320 katova - 4800 stepenica 19. prosinca 2020. s početkom u 15 sati u stambeno-poslovnoj zgradi Trg slobode 8.

Vrijeme mjere certificirani službeni atletski suci Ines Čuljat Santrić i Katarina Zeko, Radanović Tihomir sportski direktor i marketing –media direktor Slaven Lulić. Posebni gosti utrke Jasna Miloš i Sunčica Stanić. Sviraju i pjevaju Igor i Bojan iz Esseker benda. Moj prijatelj Tihomir Radanović je prihvatio moju zamolbu pomoći istrčati zadnji uspon.

Nakon ove utrke prestaje sa ekstremno teškim treninzima (90 katova, 120 katova, 150 katova i 180 katova ) i prelazi na umjereno teške treninge (30 katova, 50 katova i 75 katova). Čekat će da prođe koronavirus da kao svjetski elitni towerrunning trkač, koji se nalazi u TOP – 100 u svijetu, može prihvatiti pozive na svjetskim utrkama u svijetu: Kina, Australija, Amerika, Kanada i Europa. Svjetsko udruženje Towerrunning, World Association globalno tijelo za natjecateljsko penjanje stepenicama je i ovu drugu utrku uvrstili u godišnji kalendar utrka i na taj način je priznalo kao službenu svjetsku utrku.

U TWA postoje tri kategorije run up utrka: penjanje po stepenicama objekta bez katova ( tornjevi ) ,samo jedan uspon kod penjanje po stepenicama objekta koji ima katove ( zgrade ) i više uspona penjanja kod po stepenicama objekta ( zgrade ).Ova treća kategorija je 20 uspona u zgradi – 20 x 16 katova -320 katova i to će biti najveće svjetsko dostignuće u TWA.Na svjetsku solo utrku posebno poziva svoje drage prijatelje fizičke invalide,osobe staračke dobi i osobe koje su izgubile vjeru u sebe.

Zašto tek kod drugog obaranja svjetskog rekorda spominjem moju invalidnost?
Moju invalidnost sam tajio cijelu moju sportsku karijeru koja je bila više nego uspješna. Kada sam postao svjetski rekorder, naročito u Osijeku doživio sam mnogobrojna izuzetno loša očitovanja i to od totalne indiferentnosti na uspjehu do konkretnog ismijavanja, ironiziranja i pljuvanja po sportskom postignuću. To je Osijek u kojem sam rođen. Unikati u tome ipak postoje, jedan deklarirani vjernik , bivši poznati sportaš koji normalno ima danas dosta preko 150 kilograma težine, na najvulgarniji način se očitovao u vezi solo utrke i dobro me izvrijeđao i čak mi je napomenuo zašto ne odem u Srbiju. Ja sam Hrvat ali se ne bi stidio da sam Srbin. Na dvije jedne ruke mogu navesti osobe koje su imale potrebu da mi čestitaju.

Priča o bivšem teškom fizičkom invalidu Božidaru Deodatu Krešiću ( 71 ) : Rodio sam se kao teški fizički invalid: iskrivljena kralježnica, iskrivljene noge, stopala, nožni prsti - jedan oblik paralize. Rist mi je na desnoj nozi znatno jači i zbog toga imam takozvano šepavo stopalo, odnosno šepam. Prvu sam operaciju imao s nepunih godinu dana, kada su mi rezali nepce kako bi imalo svoju funkciju. Do prvog razreda osnovne škole prošao sam još niz operacija. Liječnik je rekao da uz jako puno truda imam šanse ne služiti se kolicima i da ću moći hodati. U prvom sam polugodištu u osnovnu školu još išao u kolicima, čega me bilo jako sram. To me je tjeralo i motiviralo da napravim sve što je u mojoj moći da mogu hodati. Svaki je korak bio jako bolan, ali želja da ipak prohodam bila je jača od svake boli koju sam tada osjećao. I hodao sam i hodao, satima i satima. Svaki dan. Sjećam se da sam znao dići se po noći i satima hodati po sobi. To pamtim, i to je formiralo moju osobnost, upornost bez granica. Nema odustajanja! Svoju sam fizičku manu pretvorio u prednost. Mogao sam, a mogu i sada, psihički anulirati bol od umora i ići dalje i dalje. To je rezultiralo rušenjem rekorda 10. lipnja 2020. i to će rezultirati rekordom 19. prosinca 2020. Nakon svih mojih rekorda i sportskih rezultata ja ću i dalje šepati jer ja sam fizički invalid, ali se više ne stidim toga, nego se time zbog svih mojih rezultata i životnih ostvarenja ponosim. Oni koji me ne poznaju misle da je u pitanju moja ekscentričnost i isprazno samodokazivanje. Trčanje radi trčanja, bez smisla. Ono što me drži na izuzetno zahtjevnim i posebno teškim treninzima - 100 katova, 165 katova i 210 katova - moja je zavjetna misija. Ova utrka nema veze s Guinnessovom knjigom rekorda.



Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: