Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Grad i Županija ušli u 21. stoljeće: uveden bežični sustav za glasovanje

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.11.2020. 12:07 
Naslov:  Grad i Županija ušli u 21. stoljeće: uveden bežični sustav za glasovanje
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Odzvonilo je dizanju ruku na sjednicama osječkog Gradskog vijeća i Županijske skupštine Osječko-baranjske.

Naime, u velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije u utorak je predstavljen novi sustav elektroničkog glasovanja u okviru projekta modernizacije i informatizacije velike vijećnice.

Novi, bežični sustav glasovanja predstavili su javnosti predsjednik županijske Skupštine Dragan Vulin i Drago Šerić, prvi potpredsjednik Gradskog vijeća. Svaki vijećnik imat će svoj zvučni uređaj za prijavu, evidenciju i glasanje, s dva velika monitora na kojima će se moći vidjeti rezultati glasovanja, kao i diskusije vijećnika koji više neće morati izlaziti za govornicu obzirom da svaki uređaj ima i mikrofon.

Sustav je instalirala osječka tvrka Bel Tel u suradnji sa Zavodom za informatiku Osječko-baranjske županije. Projekt je vrijedan milijun i pol kuna, a zajednički su ga financirali grad s 500.000 kuna i županija s milijun kuna. Osijek je time postao prvi i jedini grad u Hrvatskoj koji je uveo sustav koji koristi mobilne, bežične uređaje za glasanje.

Sustav elektronskog glasovanja jednostavan je i praktičan način uštede. OBŽ je imala godišnje troškove negdje oko 300.000 kuna. Toliko će iznositi uštede budući da više nećemo morati tiskati materijale i na taj način papir izbacujemo iz uoptrebe kao sredstvo informiranja i korespondencije“, izjavio je Vulin na predstavljanju novog sustava.

Uštede na razini grada iznosit će oko 185.000 kuna, rekao je Drago Šerić dodavši: „Ovo je novo poglavlje u radu grada i županije. Nadogradnja i modernizacija koja je danas predstavljena može doprinijeti novim uštedama, ali i boljem radu zastupnika u gradskoj i županijskoj skupštini“.

Vulin je dodao i to da, iako je sustav mobilan, on se neće premještati i ostaje u istom ovom prostoru u kome i grad i županija već dugi niz godina održavaju svoje sjednice. No, zbog epidemioloških mjera uzrokovanih epidemijom Covida-19, posljednjih mjeseci bili su prisiljeni sjednice održavati u većim prostorima poput dvorane Vikarijata, tako da će novi sustav početi koristiti tek sljedeći saziv gradske i županijske skupštine koji će biti izabran na lokalnim izborima na proljeće 2021.





Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: