Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Prva komercijalna 5G mreža u Hrvatskoj puštena u rad i u Osijeku!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.10.2020. 9:50 
Naslov:  Prva komercijalna 5G mreža u Hrvatskoj puštena u rad i u Osijeku!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hrvatski Telekom jučer je prvi u Hrvatskoj započeo s komercijalnim radom 5G mreže koja je temelj budućeg tehnološkog razvoja gospodarstva i društva, stoji u priopćenju koje je potpisao Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

U ovom trenutku 5G mreža dostupna je na području Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Samobora i Svete Nedelje. 5G je mreža budućnosti koja će omogućiti povezivanje i automatizaciju velikog broja senzora, industrijskih uređaja, autonomnih vozila, dronova te daljnji razvoj telemedicine.

Komercijalni početak rada 5G mreže velika je prekretnica za cijelu telekomunikacijsku industriju u Hrvatskoj jer danas predstavljamo mrežu budućnosti. S 5G mrežom stvaramo prilike za brojne inovacije koje će omogućiti gospodarski i društveni razvoj. (...) S ovim tehnološkim iskorakom nastavljamo graditi svijet boljih mogućnosti temeljen na inovaciji, tehnološkom napretku i omogućavanju prilika koje digitalizacija pruža svima“, izjavio je Nebis.

Hrvatski Telekom aktivnosti na gradnji mreže budućnosti započeo je implementirati i testirati u ožujku 2019. godine, a preduvjete za ovaj veliki iskorak ispunio je modernizacijom mobilne mreže. Puštanjem 5G mreže u komercijalni rad, Hrvatska se stavlja uz bok brojnim europskim i svjetskim tržištima koja već koriste prednosti 5G tehnologije.

Sve napredne države, svjesne pogodnosti koje pruža imaju 5G definiran kao stratešku tehnologiju. Primjena 5G tehnologije omogućit će daljnji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, poput umrežavanja senzora i umjetne inteligencije u kontekstu „pametnih i zelenih rješenja“ u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru. Danas obilježavamo početak rada 5G mreže s jasnim planovima njenog dugoročnog razvoja u vidu većih brzina i veće pokrivenosti“, izjavio je Boris Drilo, član Uprave HT-a.

5G mreža koja se trenutačno implementira počiva na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra - DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava trenutnu upotrebu postojećih frekvencija za 5G. Tehnologija dinamičkog dijeljenja spektra omogućava brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.

Hrvatski Telekom svim svojim korisnicima u pojedinim tarifama u razdoblju do 30. lipnja 2021. godine, bez dodatnih troškova, nudi uključenu mogućnost korištenja 5G mreže za što je potrebno nalaziti se na području pokrivanja 5G mrežom i imati 5G kompatibilan uređaj.





Tekst i foto: Osijek031.com

Pročitajte i..
Vlada odlučila: Osijek će biti prvi 5G grad u Hrvatskoj
Osijek postaje prvi hrvatski 5G grad?
Uslijed COVID-a 19 odgođena implementacija 5G mreže u Osijeku
Uz 5G mrežu do jačeg i bržeg razvoja grada Osijeka i istočnog dijela Hrvatske
U Osijeku testirana 5G mreža – zračenja daleko ispod dopuštenih vrijednosti!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 30.10.2020. 22:44 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Citat: › Zorislav Petrijevčanin: Meni je dobra i 4G mreža...

2G, 3G, 4G, 5G, sve je to slično, sve to je tzv. neionizacijsko zračenje koje u ljudskom tijelu proizvodi samo termičke efekte, tj. grije ga. Naravno i zagrijavanje može biti opasno kad pređe određenu granicu, ali se o tom vodi računa pri postavljanju baznih stanica (zakonom su propisane maksimalne vrijednosti zračenja koje su višestruko niže od potencijalno opasnih).

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: