Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



219 novopozitivnih u OBŽ: aktivira se i dvorana Gradski vrt

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 29.10.2020. 9:10 
Naslov:  219 novopozitivnih u OBŽ: aktivira se i dvorana Gradski vrt
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 219 osoba, što je najveći broj zaraženih u jednom danu od početka epidemije. Testirano je ukupno 574 uzoraka (451 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 123 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ).

Najviše pozitivnih nalaza bilo je u Osijeku (73), odnosno s prigradskim naseljima (Tenja 10, Višnjevac 6, Josipovac 4, Livana i Sarvaš po 1) na području Grada Osijeka ukupno je novopozitivno 95 osoba. Slijede Đakovo 17 (odnosno 24 s prigradskim naseljima Piškorevci 5, Selci Đakovački i Široko Polje po 1), Donji Miholjac 11 (odnosno 16 s prigradskim naseljima Sveti Đurađ 2 te Golinci, Podgajci Podravski i Rakitovica po 1), Valpovo 10 (odnosno 19 s prigradskim naseljima Šag (8 ) i Harkanovci 1), Belišće 6 (odnosno 13 s prigradskim naseljima Bistrinci 4 i Gat 3), Čepin 8, Trnava 6, Satnica Đakovačka 4, a po tri imaju Dalj i Đurđenovac.

Po dvije novozaražene osobe su iz Bilja, Forkuševaca i Ivanovca, a po jednu imaju Beli Manastir, Bizovac, Čepinski Martinci, Črnkovci, Darda, Ernestinovo, Feričanci, Gašinci, Kopačevo, Koška, Marijanci, Mrzović, Našice, Novi Bezdan, Palača, Paljevina, Podgorač, Punitovci, Satnica, Semeljci, Strizivojna i Vrbica. Novopozitivnim osobama obuhvaćeno je čak 52 naselja, također najviše do sada.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 95 osoba koje su oboljele od COVID-19 od kojih je 11 na respiratoru. Devet oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice. U KBC-u je preminula jedna osoba oboljela od COVID-19, a riječ je o muškoj osobi iz Valpova (rođen 1954. godine).

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo OBŽ samoizolacija je u zadnja 24 sata određena za 33 novih kontakata pozitivnih osoba, a pod tom mjerom je ukupno 3.390 osoba.

Policija je provela 72 samoinicijativne provjere poštivanja mjere samoizolacije, a nije utvrđen ni jedan slučaj kršenja nego su svi zatečeni na prijavljenoj adresi.

Načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Petar Lagator danas je istaknuo kako je epidemiološka situacija na području županije vrlo ozbiljna.

- Sve mjere Nacionalnog stožera koje su na snazi su dobre i njihova odgovorna primjena može dati rezultate, međutim ukoliko ne bude pozitivnih pomaka Županijski stožer će sukladno svojim ovlastima te mjere još pooštriti, i to ograničenjem broja osoba na svim okupljanjima, odredbama o obveznom nošenju maski u još više situacija, držanju socijalnog razmaka, pranju ruku i drugim oblicima odgovornog ponašanja - kazao je.

- Radi prilagođavanja novih uvjetima i zbog sve većeg broja oboljelih i preminulih, a u dogovoru s Osječko-baranjskom županijom, KBC-om i ministrom zdravstva Berošem donesena je odluka da se OŽB Našice stavi na raspolaganju te reorganizira i postane COVID bolnica za Osječko-baranjsku županiju. Bolnica je nedavno kvalitetno opremljena zahvaljujući OBŽ, ima centralni razvod plinova te svaka soba ima dostupan kisik potreban u ovim uvjetima. Dogovoren je postupan prijelaz na takav rad, sve do punog kapaciteta Bolnice od 150 postelja s priključcima kisika, no već sada je dio oboljelih od COVID-a u Našicama - rekao je ravnatelj Opće županijske bolnice Našice dr. Hrvoje Šimić.

Ravnatelj KBC-a Osijek dr. Željko Zubčić ističe da je riječ o aktiviranju sekundarnih kapaciteta za COVID, i to prije aktiviranja sportskih dvorana koje su zadnja opcija (nakon iskorištenja svih bolničkih kapaciteta). Naglašava da će svi pacijenti našičke bolnice kojima treba druga vrsta medicinskih usluga biti zbrinuti u KBC-u Osijek.

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec kaže kako je odlukom da se svi bolnički kapaciteti na području OBŽ stave u funkciju za liječenje COVID bolesnika nastala i potreba da se počnu pripremati i dodatni izvanbolnički kapaciteti. Stoga je odlučeno da se za tu namjenu ponovno aktivira dvorana Gradski vrt u Osijeku, u koju će se narednih dana prebaciti potrebna oprema. Na prijedlog Osječko-baranjske županije potpisan je i sporazum o korištenju centra Gradskog društva crvenog križa u Orahovici za sve pozitivne osobe koje nemaju znakove bolesti (asimptomatske) te za osobe u samoizolaciji. Na raspolaganju je 200 kreveta s mogućnošću proširenja za još 100, a primjena počinje od 1. studenoga.

Ravnateljstvo KBC-a Osijek danas je obavijestilo građane da je od 1. studenoga za testiranje na SARS_CoV-2 potrebno prethodno naručivanje (tel. broj 031-511-050 svakim radnim danom od 8.30 do 10.30 sati), a odnosi se na kontakte s pozitivnim osobama ili simptomatske bolesnike upućene od strane primarne zdravstvene zaštite ili Službe za epidemiologiju. Naglašava se kako se ne moraju naručivati svi korisnici koji trebaju biti hospitalizirani ili im je potreban test za dijagnostičke postupke u bolnicama. - izvijestio je Stožer civilne zaštite OBŽ.





Foto: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: