Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Započela druga faza provedbe programa "Učini pravu stvar za dječji osmijeh – podrška udomiteljskim obiteljima"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.07.2020. 15:59 
Naslov:  Započela druga faza provedbe programa "Učini pravu stvar za dječji osmijeh – podrška udomiteljs
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U lipnju je na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije započela provedba trogodišnjeg programa "Učini pravu stvar za dječji osmijeh – podrška udomiteljskim obiteljima (faza II)".

Nastavak je to i proširenje programa koji se pod istim nazivom na području Osijeka provodi već nekoliko godina i bilježi odlične rezultate, na zadovoljstvo svih uključenih dionika.

Program je i ove godine odobren u okviru Poziva za prijavu projekata i programa udruga usmjerenih podršci obitelji i promicanju i zaštiti prava djece, njegovu provedbu financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a provodi ga Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u partnerstvu s Centrima za socijalnu skrb iz Vinkovaca i Virovitice.

Opći cilj programa je unaprijediti i zaštititi prava djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi promicanjem udomiteljstva i pružanjem podrške udomiteljskim obiteljima na području Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije, kroz jačanje suradnje organizacija civilnog društva i državnih ustanova, razvijanje i osiguravanje kontinuirane pomoći i podrške udomiteljskim obiteljima, unaprjeđenje znanja i vještina stručnjaka koji rade s udomiteljskim obiteljima te informiranje i senzibiliziranje javnosti o prednostima i dobrobitima ovakve vrste alternativnog smještaja za djecu i mlade.

Predviđeno trajanje programa je od 1. lipnja 2020. godine do 31. svibnja 2023. godine, a u navedenom razdoblju će se provoditi brojne aktivnosti usmjerene na pružanje izravne pomoći i podrške udomiteljskim obiteljima i djeci poput edukacija, radionica te psihosocijalne pomoći i savjetovanja, ali i edukativne i promotivne aktivnosti poput javnih tribina, okruglih stolova, stručnih skupova i medijskih kampanja koje imaju za cilj informiranje stručnjaka i laika te promociju udomiteljstva kao jednog od najboljih oblika alternativne skrbi koje sustav djeci može ponuditi.

S obzirom da je ovo nastavak i proširenje programa koji se već provodio unatrag nekoliko godina na osječkom području, iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu poručuju da im je izuzetno drago što su i korisnici, ali i Ugovorno tijelo koje je osiguralo sredstva za provedbu ovog programa, prepoznali kvalitetu i sveobuhvatnost rada s djecom i udomiteljskim obiteljima koji se provodi kroz gore spomenute aktivnosti. „Manjak udomiteljskih obitelji velik je problem u većini dijelova Republike Hrvatske, pa ne iznenađuje što svake godine imamo zainteresirane potencijalne partnere iz različitih županija koji smatraju da je udomiteljstvo tema o kojoj se treba više govoriti i koju treba poticati i promovirati. Pri osmišljavanju ovog programa za partnere smo odabrali Centre za socijalnu skrb s kojima Centar za nestalu i zlostavljanu djecu već godinama uspješno surađuje kroz neke druge usluge i projekte, zbog čega očekujemo dobru suradnju i odlične rezultate.“, navodi jedna od izvoditeljica ovog programa, psihologinja Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Kristina Vinković i dodaje da su u Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji problemi s kojima se udomitelji susreću još izraženiji nego na osječkom području jer zbog manjka materijalnih i ljudskih resursa sustavna i stručna podrška udomiteljima često izostaje, a ona je zbog zahtjevnosti ove uloge zaista nužna.

Nadamo se da ćemo predanim radom i suradnjom s partnerima, osluškivanjem potreba udomiteljskih obitelji i pravilnim odgovaranjem na iste te izravnim radom s djecom iz udomiteljskih obitelji doprinijeti kvaliteti odnosa između svih uključenih dionika i zainteresirati javnost za ovaj oblik skrbi za djecu.“, zaključuju iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.



Tekst i foto: Centar za nestalu i zlostavljanu djecu

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: