Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Objavljen javni natječaj za izradu projektnih ideja "Pametna sela" na području Osječko-baranjske županije

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.07.2020. 8:54 
Naslov:  Objavljen javni natječaj za izradu projektnih ideja "Pametna sela" na području Osječko-bar
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Europski parlament je na plenarnoj sjednici održanoj u ožujku 2019. godine, prihvatio Pametna sela kao novi koncept razvoja ruralnih područja u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. godine te donio odluku o financiranju ovog koncepta iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda s najmanje 2,4 milijarde eura, ali i s mogućnošću dodatnog financiranja iz ostalih fondova EU.

Osječko-baranjska županija prepoznala je važnost novog koncepta razvoja ruralnih područja i izrade projekata „Pametna sela“ te je u svrhu poticanja, educiranja, podizanja svijesti i aktiviranja svih lokalnih čimbenika izradila Odluku o dodjeli nagrada za izradu projektnih ideja „Pametna sela“ na području Osječko-baranjske županije.

Temeljem navedene Odluke Povjerenstvo za odabir projektnih ideja “Pametna sela” raspisalo je Javni natječaj za dodjelu nagrada za izradu projektnih ideja “Pametna sela” na području Osječko-baranjske županije.

Pravo prijave na natječaj imaju fizičke i pravne osobe, državljani Republike Hrvatske, a lokacija provedbe projektne ideje treba obuhvaćati područje Osječko-baranjske županije.

Sudionicima natječaja čija projektna ideja ostvari najveći broj bodova dodjeljuje se 20 novčanih nagrada u ukupnom iznosu od 200.000,00 kuna kako slijedi:
- prva nagrada u iznosu od 30.000,00 kuna,
- druga nagrada u iznosu od 25.000,00 kuna,
- treća nagrada u iznosu od 20.000,00 kuna,
- četvrta nagrada u iznosu od 15.000,00 kuna,
- šest nagrada u iznosu od 10.000,00 kuna i
- deset nagrada u iznosu od 5.000,00 kuna.

Kao rezultat javnog natječaja očekujemo brojne projekte i ideje te stvaranje baze „pametnih ideja/inicijativa“ na našem području koje bi već od 2021. godine imale mogućnost konkuriranja za sredstva iz fondova Europske unije namijenjena razvoju koncepta „Pametnih sela“.

Javni natječaj objavljen je na web stranicama Osječko-baranjske županije na linku.

Prijave se zaprimaju u vremenu od 15. srpnja do 14. rujna 2020. godine.

Pametno selo

Projekt „Pametna sela“ predstavlja novi koncept razvoja ruralnog prostora koji stvaraju ljudi koji pokreću lokalne inicijative i traže praktična rješenja za probleme u svojim sredinama radi povezivanja sa susjednim naseljima, općinama i gradovima pronalazeći zajedničke interese, stvarajući partnerstva koja uključuju jedinice lokalne samouprave, lokalne proizvođače, male poduzetnike, udruge, zadruge i poduzeća, sve koji mogu pridonijeti cilju održivog rasta, gospodarskog razvoja i povećanju kvalitete života u ruralnom prostoru.

„Pametna sela“ naglašavaju važnost upotrebe digitalizacije, ali upotreba digitalnih tehnologija nije preduvjet za „Pametno selo“.

Osnovne karakteristike pametnog sela su: zamjena tradicionalnih mreža i usluga digitalnim, bolja upotreba znanja u korist građana i poduzeća, bolja kvaliteta života i veći životni standard, bolja iskorištenost dostupnih resursa, nove mogućnosti za životnu sredinu, ulaganja u infrastrukturu, razvoj poslovanja, dobro upravljanje, jačanje ljudskog kapitala i izgradnju dodatnih kapaciteta zajednice.







Tekst i foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: