Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Galerija Knifer: Otvorenje izložbe "Arhiva sjećanja"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65447
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.07.2020. 8:41 
Naslov:  Galerija Knifer: Otvorenje izložbe "Arhiva sjećanja"
14.07.2020. 19:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U utorak 14. srpnja 2020. godine s početkom u 19:00 h u prostoru Galerije Knifer u Osijeku održat će se otvorenje izložbe diplomskoga rada "Arhiva sjećanja" Maje Gjajić, studentice odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Diplomski rad „Arhiva sjećanja“ na autentičan se način bavi fenomenom putovanja; u teorijskom kontekstu njegovim sociološkim, filozofskim, povijesnim i umjetničkim implikacijama, odnosno općenito, složenom uzročno-posljedičnom kretanju ljudi, ideja i stvari. Formalni rad objedinjuje dvije knjige umjetnika zajedno s pripadajućom prostornom instalacijom koja obuhvaća memorabilije prikupljene na putovanjima te metalne matrice čija je crtačka izvedba vezana za pojedini posjećeni grad i podneblje. Praktični dio diplomskog rada nastao je pod mentorstvom izv. prof. art. Maria Čaušića i doc. art. Vjerana Hrpke, a teorijski dio pod mentorstvom doc. dr. sc. Margarete Turkalj Podmanicki i Karmele Puljiz (predavačica).

Grafički otisci i fotografije, izvedene u alternativnim fotografskim tehnikama cijanotipije i Van Dyke Brown-a, unutar knjiga kronološki prate odredišta posjećena u periodu od posljednje dvije godine te čine svojevrsne vizualne dnevničke zabilješke i interpretacije različitih karakteristika mjesta, vremena ili osoba spoznatih i upoznatih na tim putovanjima. Tako stvorene fotografije i grafički otisci u sebi sadrže komprimirani narativni karakter - osobne anegdote i događaje koji u konačnici sačinjavaju fragmente vlastitih iskustava s puta. Prema tome, svaki kadar unutar knjige određen je nekom osobnom vezom i pričom, koja je ujedno i prenositelj energije ideje vlastitih putovanja. Spoznaja novih prostora i osoba, dovodi do neizbježnog utjecaja koje putovanja općenito mogu imati na aspekt promjene - stava, razmišljanja, razbijanja predrasuda te, u konačnici, na sam stvaralački impuls pri čemu se mijenja pristup i definira umjetničko djelovanje radi postizanja novih konceptualnih i estetskih načela.

Projekt ukazuje na neophodnost premrežavanja različitih polja vlastita djelovanja, koje osim umjetnosti spaja i druge prakse istraživanja, te konkretan čin putovanja, u kome se ogleda važnost interdisciplinarnosti kao sastavne komponente u kreiranju složene strukture suvremenog umjetničkog djela. Tendencija projekta jest nastavak dokumentiranja osobnih putovanja te oblikovanja novih dnevnika. Tema putovanja, kretanja, migracija u kojima je čovjek u potrazi za boljim i drugačijim, materijalnim ili duhovnim, nesumnjivo će ostati intrigantna i zanimljiva za istraživače u bilo kojem smislu i području djelovanja. Maja Gjajić

Izložba će biti otvorena do petka, 17. srpnja 2020. godine svakoga dana od 16:30 do 18:30 h (uz mogućnost dogovora za naknadne termine).


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: