Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



[FOTO] Putovanje kroz pretposljednji dan Osječkog ljeta kulture

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65704
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 08.07.2020. 9:10 
Naslov:  [FOTO] Putovanje kroz pretposljednji dan Osječkog ljeta kulture
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pretposljednji dan Osječkog ljeta kulture otkrio nam je neke nove i zanimljive priče. Putovali smo kroz Bajku i Osijek Cabaret – predstave koje su sa svojim mentorima pripremili studenti Akademije za umjetnost i kulturu. Bajku su izveli studenti 3. godine preddiplomskog studija Gluma i lutkarstvo uz mentorstvo Selene Andrić, a Osijek Cabaret je predstava studenata 2. godine Glume i lutkarstva nastala pod mentorstvom doc.art. Veronike Hardy i doc. art. Jasmina Novljakovića.

Putovali smo i kroz Tvrđu, a u putovanju nam je pomogla promocija knjige “Zvijezda baruna Beckersa” autora Milovana Tatarina koja je u Muzeju Slavonije predstavljena uz recenziju Marine Vinaj i Grgura Marka Ivankovića. Ugledni povjesničar književnosti i sveučilišni profesor napisao je knjigu o osječkoj Tvrđi, utemeljenu na povijesnim izvorima pri čemu je dio upotpunio fikcionalnim narativima. S ovom knjigom Osijek i Tvrđa dobili su veličanstvenu posvetu koja priča zanimljive priče.

Imao sam ideju napisati tekstove o poznatim zgradama u Tvrđi, uz svaku zgradu izvukao sam i privatnu priču, a uz priču o lokalitetima u Tvrđi knjiga je krenula u smjeru u kojemu postoji danas. Svako ime je istinito, svaki datum je istinit ali ono što veže te stvari je moja mašta. Izmaštao sam unutarnji grad, on je u meni i svi junaci u priči postali su i moji junaci.” kazao je autor knjige Milovan Tatarin. Promocija knjige na Osječko ljeto kulture donijela je dašak inovativnosti jer se iz prostora Muzeja Slavonije premjestila u prekrasan prostor Tvrđe koja je jedan od protagonista ove priče.

Uz puno emocija i dobru energiju otvorena je izložba Marina Viculin: “Vrijeme bez namjere”. Izložba okuplja izbor radova i umjetnika na jednom mjestu i tako omogućuje pogled unazad, ne samo na jedno razdoblje u programskoj djelatnosti galerije Waldinger, već specifičnu osjetljivost na prostor, sliku i vrijeme, kao povezujuće senzibilitete autora i kustosice. “Marina Viculin označila je zlatno vrijeme likovnog programa i na Osječkom ljetu kulture i kroz izložbeni program grada Osijeka. Velika humanistica i prijateljica svima nama bila je izbornica programa u Galeriji Waldinger. Afirmirala je mlade umjetnike i suvremenu umjetnost, a njezini katalozi pisani lijepim jezikom svezani su u knjigu koju ćemo promovirati u rujnu.Ova večer je omaž Marini Viculin” – naglasila je Ljerka Hedl, ravnateljica Gradskih galerija Osijek.

U prostor Barutane smjestila se humorna monodrama redatelja Roberta Raponje “Jedna od sestara” – “Ovo je vrlo intrigantan tekst koji govori o tome koliko žena ima pravo na izbor. Budući da je u centru priče studentica Irena koja studira pravo, a ljubiteljica je književnosti, ona postaje zagovarateljica sloboda i prava na izbor. Tu su i nevidljive prepreke s kojima se Irena itekako poigrava.” – istaknuo je redatelj predstave Robert Raponja. Sedam različitih žena: mamu, sestre, bake i prijateljice u ovoj humornoj monodrami utjelovljuje jedna glumica – Katica Šubarić.
Pretposljednja večer na OLJK-u završila je repriznom izvedbom “Višnjika” u prekrasnom ambijentu dvorišta Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

Galerija 031: OLJK 2020.: Predstave "Osijek cabaret i Bajka", izložba "Vrijeme bez namjere", promocija knjige "Zvijezda Baruna Beckersa", monodrama "Jedna od sestara"
[Foto: Marin Franov/OLJK][7.7.2020.]
Napomena: Fotke pregledavate KLIKOM na fotku ili strelicama lijevo-desno, kao na Facebooku ;-)

Velika završnica 20. Osječkog ljeta kulture


19:00 sati - Posljednji dan 20. Osječkog ljeta kulture donosi vam dva zanimljiva programa. U prostoru Gradske i sveučilišne knjižnice čeka vas promocija strip slikovnice “Bon ton iza duge” i izložba ilustracija. “Bon ton iza duge” slikovnica je koja je nastala u suradnji dva Dražena – Dražena Alerića, pročelnika Odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka i Dražena Jerabeka, istaknutog ilustratora koji je slikovnici dodao svoj ilustratorski štih. Na promociji slikovnice očekuje nas i malo iznenađenje, a što se krije iza naslova “Bon ton iza duge” saznat ćete u 19 sati.

21:00 sati - Na zatvaranju 20. Osječkog ljeta kulture svi posjetitelji, ljubitelji OLJK-a, kulture, umjetnosti i ljeta uživat će u vokalno-instrumentalnom koncertu Ansambla Lado. Na prekrasnom Trgu Vatroslava Lisinskog, koji je ugostio velik dio programa ovogodišnjeg OLJK-a, uživat ćete u sjajnom koncertu koji počinje u 21 sat.

46 visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene, koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti pretvorili su Osijek u veliku pozornicu i ponovno dokazali kako je Osječko ljeto kulture događaj koji se lako uvuče pod kožu. Programi OLJK-a izvodili su se na 15 lokacija, a ove godine OLJK-u se pridružio i OLJKIĆ.

Pozivamo sve na uživanje u posljednjem danu 20. Osječkog ljeta kulture.





Tekst: OLJK
Foto: Marin Franov/OLJK


Najava: Osječko ljeto kulture [2020.] [program]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: