s Yoga home: Radionica "Pročišćenje - sat meditativne plesne prakse"
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
pon 05. 12. 2022.
Advent u Vukovar...
Klizanje u Osije...
Kino Urania [1.-...
Advent u Osijeku...
Advent u Belišću...
uto 06. 12. 2022.
Advent u Vukovar...
Klizanje u Osije...
Kino Urania [1.-...
Advent u Osijeku...
Advent u Belišću...
sri 07. 12. 2022.
Advent u Vukovar...
Klizanje u Osije...
Kino Urania [1.-...
Advent u Osijeku...
Advent u Belišću...
čet 08. 12. 2022.
Advent u Vukovar...
Klizanje u Osije...
Kino Urania [8.-...
Advent u Osijeku...
Advent u Belišću...
pet 09. 12. 2022.
Advent u Vukovar...
Klizanje u Osije...
Kino Urania [8.-...
Advent u Osijeku...
Advent u Belišću...
sub 10. 12. 2022.
Advent u Vukovar...
Klizanje u Osije...
Kino Urania [8.-...
Advent u Osijeku...
Advent u Belišću...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U subotu, 24. rujna 2022. od 10:00 do 13:00 sati u dvorani Yoga home održat će se radionica "Pročišćenje - sat meditativne plesne prakse".

Što je plesna meditativna praksa?
Paradigma kako su tijelo i psiha neodvojivi paradigma je nešto što se već jako dugo može čuti posvuda. Sa gledišta tjelesno-orijentirane psihoterapije, mi jesmo svoje tijelo, ono što smo se jasno ogleda i vidi na našem tijelu - našoj građi, držanju, načinu disanja, kretnjama. Shodno, ako smo željni trajno promijeniti u našem funkcioniranju, potrebno je djelovati i na tjelesnoj razini, odnosno potrebno je tu promjenu utjeloviti. Ukratko - naše tijelo se mora promijeniti.

I sada, kako ples može poslužiti mijenjanju naših tjelesnih obrazaca? Kako izgleda jedna ovakva radionica?
Kao prvo, u ovom plesu nema koreografije. Voditelj daje upute, no svatko pleše neku svoju “priču”, podržan od strane voditelja i grupe, s ciljem da kroz tijelo izrazimo sve ono kako se sada osjećamo, bilo to dosada, ljutnja, sreća, strah, ili bilo što drugo. Ukratko, prvo, osvjesćujemo nekakvu senzaciju ili emociju, a zatim je idemo izraziti kroz pokret. Taj proces je kontinuiran, ponavljati se može u nedogled, jer čim jedan ciklus završi, diže se neka nova tema.

Dakle, pojačavanjem svjesnosti o senzacijama u tijelu, te postajanjem protočnijima za svoje emocije tako da ih izrazimo kroz pokret one nisu sada nešto u glavi, u mentalu, nego nešto što je izraženo na van i sada je opipljvo, te je sada to neki materijal s kojim možemo nešto raditi poslije.

Tako npr. dobivamo uvid u to da dok plešemo u paru se povlačimo, da nam je neugodno kad nas se gleda, da nas je stid. A možda mi uopće sebe ne zamišljamo kao takve, ili se vidimo kao takve i to želimo promijeniti. Sljedeći korak u tom slučaju je vježbanje novog iskustva, kroz ples, bilo da se pokušamo barem malo više probližiti drugoj osobi, ili barem sekundu duže ostati u plesu s nekim. Dovoljnim brojem ponavljanja, (jer za promjenu je potrebno vrijeme) promjena u tijelu će se utjeloviti te će se reflekirati u naš svakodnevni život na način da ćemo raditi drugačije izbore, upuštati se u nove stvari, i sl.

Također, u plesu se trudimo što više “isključiti mozak”, kako bi što više dopustili vodstvo svojoj unutrašnjoj i tjelesnoj inteligenciji, te je zbog toga ovaj način plesanja ima i meditativan učinak.

Za temu prve radionice u novoj sezoni uzela sam temu pročišćenja. Pročišćenje ili glagol pročistiti znači da želimo očistiti unutrašnjost nečega i da to nešto želimo učiniti prohodnim.

Na ovoj radionici to radimo kroz ples i pokret sa samima sobom, u cilju da zbacimo i otpustimo sve ono što nosimo a što nije nužno potrebno da nosimo - sva moranja, sva trebanja, sve zabrane, sve ono čega nam je dosta, sve brige i sve ostalo što nam je nametnutno ili “napakirano”.

KADA: SUBOTA, 24.9.2022. 10-13 sati
LOKACIJA: Yoga Home dvorana, Fakultetska 4, Osijek
CIJENA:
- rane prijave do 20.9. - 120 HRK
- prijave od 20.9. - 150 HRK

Vaša prijava je valjanja ispunjavanjem prijavnice na linku ispod:KONTAKT I PRIJAVE: [email protected], 099/758-0156

Za sudjelovanje nije potrebno nikakvo predznanje, niti posebna fizička sprema. Sva tijela bez obzira na dob i spol su dobrodošle (osim maloljetnika!).

Dođi, pokreni, propusti, otpusti!

O VODITELJICI:
Jasenka Anić - praktičarka tjelesno-orijentirane metode osobnog razvoja. S radom na sebi sam počela 2013., a 2017. godine upisujem četverogodišnju Školu Osobnog Razvoja u Osijeku u Centru Osobne Moći gdje se upoznajem sa tjelesno-orijentiranom terapijom (Bioenergetics, Core Energetics), a koju završavam 2021. Tokom edukacije i dugogodišnjeg rada na sebi otkrila sam koliku moć ima naše tijelo, koliko nas bezrezervno podržava, i koliki odgovori na naša životna pitanja se kriju u njemu. S vremenom sam otkrila i razne prakse svjesnog plesa (5Ritmova, Ecstatic Dance, Open Floor, itd.), te sam aktivni plesač od 2017. godine. Tijekom svog plesnog staža plesala sa raznim stranim i domaćim učiteljima u Hrvatskoj i inozemstvu, na čijim radionicama sam dobila životno vrijedna iskustva i od kojih sam primila vrijedna znanja. Također, u periodu 2017. - 2020. redovno sam organizirala radionice 5Ritmova u Osijeku, kroz koje je prošlo više od 100 ljudi.

Podučavam jer želim prenijeti drugima ono što sam ja dobila od svojih učitelja — kako se kroz tijelo, pokret i ples možemo povezati sa sobom, svojim emocijama, s drugima, i sa širom zajednicom. Također, ples je mjesto gdje se zabavljam, gdje se igram, i osjećam lepršavo i kreativno.


 Stranica prilagođena ispisu