s Mjesec židovske kulture [program, 2022.]
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
pon 05. 12. 2022.
Advent u Vukovar...
Klizanje u Osije...
Kino Urania [1.-...
Advent u Osijeku...
Advent u Belišću...
uto 06. 12. 2022.
Advent u Vukovar...
Klizanje u Osije...
Kino Urania [1.-...
Advent u Osijeku...
Advent u Belišću...
sri 07. 12. 2022.
Advent u Vukovar...
Klizanje u Osije...
Kino Urania [1.-...
Advent u Osijeku...
Advent u Belišću...
čet 08. 12. 2022.
Advent u Vukovar...
Klizanje u Osije...
Kino Urania [8.-...
Advent u Osijeku...
Advent u Belišću...
pet 09. 12. 2022.
Advent u Vukovar...
Klizanje u Osije...
Kino Urania [8.-...
Advent u Osijeku...
Advent u Belišću...
sub 10. 12. 2022.
Advent u Vukovar...
Klizanje u Osije...
Kino Urania [8.-...
Advent u Osijeku...
Advent u Belišću...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

[2.9.2022.] Rujan je tradicionalno u Osijeku Mjesec židovske kulture, a ove godine, kao i svake dosad, ponudit će mnoštvo raznovrsnih kulturnih programa na različitim gradskim lokacijama, u suradnji s kulturnim ustanovama grada Osijeka.

Mjesec židovske kulture s temom Obnove bit će službeno otvoren u nedjelju, 4.rujna 2022. godine s početkom u 19 sati u Kulturnom centru Osijek i to koncertom klezmer glazbe u izvedbi etno ansambla Kontra – Kvartet kojeg će (po)pratiti izložba o obitelji Morpurgo, ali i projekcijama fotokolaža učeničkih radova nastalih u sklopu projekta Explore(R)- Narativi prošlosti.

Krovna tema ovogodišnjeg Mjeseca židovske kulture kojeg organizira Židovska općina Osijek je Obnova - obnova prijateljstva između Osijeka i Maribora, obnova sjećanja na obitelj Morpurgo podrijetlom iz Maribora kroz izložbu o obitelji koja je ostavila neizbrisiv trag na mnogim važnim područjima života Splita i Rijeke, a članovi koje su stradali kao žrtve nacističkog režima; obnova u tradicionalnoj židovskoj glazbi kroz nastup Kontra Kvarteta koji u Sloveniji već desetljeće kontinuirano izvodi i njeguje tradicionalnu židovsku glazbu, kao i obnova sjećanja na žrtve nacizma kroz likovne radove i angažiranu umjetnost nastalu od strane učenika uključenih u projekt Explore(R)-Narativi prošlosti.

Ulaz na otvorenje Mjeseca židovske kulture koje će se održati u Kulturnom centru Osijek u nedjelju, 4. rujna s početkom u 19 sati je slobodan.


[26.08.2022.] Od nedjelje 4. do subote 24. rujna 2022., održat će se Mjesec židovske kulture koji Židovska općina Osijek organizira sada već drugu godinu za redom.

Ova manifestacija dio je Europskog dana židovske kulture (EDJC), koji se od 2000. godine organizira diljem Europe. Cilj je ove velike europske manifestacije, poznate i pod nazivom Dan otvorenih vrata, istaknuti raznolikost i bogatstvo judaizma te njegovu lokalnu, regionalnu i nacionalnu povijesnu važnost, s čvrstom namjerom promicanja dijaloga i tolerancije putem predavanja, koncerata, izložbi, kazališnih predstava, promocija knjiga, projekcija filmova, radionica za djecu i drugih aktivnosti koje se odvijaju istovremeno na cijelom kontinentu. Time se širem građanstvu pruža prilika da nauče više o židovskoj kulturi i tradiciji, sljedeći tragove koje su Židovi ostavili za sobom čak i u mjestima gdje židovske populacije uopće više nema. Prošle godine je širom Europe na taj dan organizirano oko 1000 različitih aktivnosti i bilo je oko 150 000 posjetitelja. Ove se godine očekuje sudjelovanje 35 europskih zemalja i uključenje preko 400 gradova.

U nekim je zemljama ovaj dan tijekom godina prerastao u događaj koji se odvija dulji vremenski period. To se dogodilo i u Osijeku. Nakon 20 godina obilježavanja EDJC-a i organiziranja jednodnevnog programa, nastala je manifestacija koja traje cijeli mjesec. Za ovogodišnji Mjesec židovske kulture pripremljen je raznovrstan program što će zainteresiranima omogućiti veliki izbor da bi mogli popratiti događaje koji ih zanimaju.

Svake godine postoji krovna tema koje se pojedine organizacije mogu, ali i ne moraju držati. Ove godine tema je Obnova. ŽO Osijek će tijekom Mjeseca židovske kulture provući ovu temu kroz nekoliko programa – obnova veza s drugim nacionalnim manjinama, obnova sjećanja na događaje i ličnosti iz prošlosti kroz razna predavanja i organizirane šetnje gradom, obnova prijateljstva s gradom Maribor, obnova suradnje s nekoliko osječkih škola i s mnoštvom osječkih institucija, obnova kalendara svake godine na što će nas svojim predavanjem o židovskom kalendaru podsjetiti Darko Fischer (bit će i predavanje o sinagogama u Hrvatskoj od kojih su neke obnovljene, a neke nisu i nikada neće biti), obnova obiteljskih sjećanja kroz predavanje Ljiljane Dobrovšak o izradi rodoslovlja, obnova u književnosti na koju će se osvrnuti Paula Rem tijekom književne večeri, obnova osobnih priča kroz Muzej osobnih priča, obnova dijaloga (ovoga puta kroz ples nacionalnih manjina) i sl.

Međutim, obnova se u židovstvu provlači cijelo vrijeme: obnova židovskih pjesama (pjesme su stare, a svaka nova izvedba, novi aranžman, je obnova), obnova plesova (isto kao i pjesme), ove godine je obnova Nacionalne knjižnice Izraela (prelaze u novi prostor u Jeruzalemu), neprestana je obnova građe u muzejima (mora se obnavljati i sanirati jer inače ne bi opstala), obnova spomenika, sinagoga, građevina, zatim osnivanje države Izrael kao obnova doma za Židove nakon 2000 godina, obnova hebrejskog jezika do koje je došlo nakon osnutka Izraela, obnova je i prepričavanje priča (inače bi nestale i bile zaboravljene), obnova judaizma je i to što su žene ušle u religijski aspekt, što postoje reformističke i liberalne zajednice, tu su i ortodoksne zajednice kao suprotnost obnovi, stalna su obnova nova tumačenja starih tekstova posebno Tore, Roš Hašana je uvijek obnova (nakon što smo oprostili i tražili oprost obnovljeni krećemo dalje u Novu Godinu), Tu Bišvat slavi obnovu prirode, Pesah je obnova priče o izlasku kada se prepričava svake godine iznova, obnova kulinarskih recepata, obnova tijela svaki mjesec (ritualno kupalište - mikve), obnova parašot (ulomka iz Tore koji se čita na Šabat) svaki tjedan. Stoga ne čudi da je baš Obnova ovogodišnja tema.
[klik za uvećanje]


 Stranica prilagođena ispisu