s 6. Filmska RUNDA [2021.]: Kreće Filmska RUNDA! Što nas čeka prvog dana filmske revije?
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
pet 26. 11. 2021.
Raspored cijeplj...
Besplatne inform...
Dani tehničke is...
Dječje kazalište...
Dani dobre knjig...
sub 27. 11. 2021.
Raspored cijeplj...
Udruga Kreaktiva...
Dani tehničke is...
Dječje kazalište...
Dani dobre knjig...
ned 28. 11. 2021.
Raspored cijeplj...
Udruga Kreaktiva...
Sjajnije, bogati...
Dječje kazalište...
Dani dobre knjig...
pon 29. 11. 2021.
Raspored cijeplj...
Udruga Kreaktiva...
Sjajnije, bogati...
Dani dobre knjig...
uto 30. 11. 2021.
Raspored cijeplj...
Udruga Kreaktiva...
Sjajnije, bogati...
Znanstveni skup ...
Dani dobre knjig...
sri 01. 12. 2021.
KLAP KLAP prima ...
Udruga Kreaktiva...
Sjajnije, bogati...
Dani dobre knjig...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

[14.10.2021.] Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma, održava se u kinu Urania u Osijeku 15. i 16. listopada 2021. Glavni dio programa RUNDE kreće u petak, u 20:00 sati Studentskom RUNDOM, a od 15:30 sati na rasporedu je popratni program Filmske RUNDE i to Fokus RUNDA dokumentarnog i animiranog filma te Gostujuća RUNDA Miloša Tomića.

Fokus RUNDE - spoj filmskih klasika i suvremenih ostvarenja


U Fokus RUNDI dokumentarnog filma, redateljica Sunčica Ana Veldić odabrala je kratke dokumentarne klasike, koje prikazujemo u suradnji sa Zagreb filmom, Hrvatskim filmskim savezom i Kinoklubom Zagreb, ali i suvremena ostvarenja, koja su na nju ostavila izuzetan dojam. U ovom dijelu programa gledamo Nek se čuje i naš glas redatelja Krsta Papića, film Od 3 do 22 Kreše Golika, Bog na kotačima redateljice Bele Bračko-Milešević, Druge redatelja Zorana Tadića i Autofokus, film Borisa Poljaka.


Petra Zlonoga, koja nas je svojim autorskim filmovima još u lipnju zagrijala za ovogodišnje izdanje revije, za FOKUS rundu animiranog filma izdvojila je film Don Kihot Vlade Kristla, Nespavanje ne ubija redatelja Marka Meštrovića, Kolač Daniela Šuljića, animirani film Satiemania redatelja Zdenka Gašparovića, Miramare redateljice Michaele Muller, Borne by the birds Marka Tadića, Nogomet Ane Hušman, i film Mrav dobra srca redatelja Aleksandra Marksa i Vladimira Jutriše.

Runda pitanja za Miloša Tomića

Redatelj međunarodno zapaženih i nagrađivanih animiranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova, Miloš Tomić, s razlogom ima svoju RUNDU filmova koju ćemo prikazati u 18:30 sati. Miloš Tomić, multimedijalni je umjetnik i redatelj koji se u svojem radu koristi filmom, fotografijom, kolažem, skulpturom. Diplomirao je filmsku režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu, a magistrirao i doktorirao na akademiji FAMU u Pragu. Miloš će nam kroz runde pitanja i odgovora nakon pogledanih filmova, otkriti tajne svojih nevjerojatno maštovitih i šašavih filmskih bisera, osloboditi nas predrasuda od banalnosti i klišeja i potaknuti nas na igru i stvaranje.


Svježi i buntovni, a opet duboko emotivni i osobni studentski filmovi na Studentskoj RUNDI

Na samom vrhuncu prve večeri ovogodišnje Filmske RUNDE pogledat ćemo filmska ostvarenja mladih studenata filma u sklopu Studentske RUNDE. Među njima se našao i jedan Osječanina Davida Gaše, dokumentarno - eksperimentalni film o Osijeku, sniman u Osijeku.

Laci je napisan kao scenarij o bijegu iz Osijeka, stoga sam oduševljen da se nakon punih godinu dana cirkuliranja po festivalima vraća natrag ovdje. Volim Osijek puno više sada nego što sam ga volio prije - mislim da to ima veze s onim da počneš cijeniti mjesto tek nakon dužeg vremena odsutnosti. A shvatiš i da imaš neke ljude, događaje i mjesta bez kojih ne možeš. Laci bježi u Mađarsku po meni je upravo film o tome. Ponosan sam što će ga Filmska RUNDA prikazati jer je ona jedna od bitnih stvari koja me još čvrsto drži prikovanog uz grad.”, istaknuo je David Gašo, redatelj filma Laci bježi u Mađarsku, prošlogodišnji voditelj ŠPICA radionice i dugogodišnji volonter Filmske RUNDE.

Od ukupno sedam filmova u programu, njih je čak pet dokumentarnih, a u okvirima dokumentarnog kretao se i Marko Bičanić, redatelj filma Ima još nade za pobjedu. Kamera mu je, kaže, pomogla u teškom razdoblju.

Imao sam jaku potrebu snimiti mamino šišanje nakon kemoterapije. Kad sam uzeo kameru to nije više bilo nešto što mi se događa, nego nešto što trebam zabilježiti za nekada kasnije, samo da ne proživljavam to tada. Dvije godine kasnije, 2019. počeo sam raditi ovaj film jer mi je bilo teško nositi se s gubitkom, ali ovaj put umjesto da dobijem odmak sve sam bio prisiljen proživjeti intenzivnije. Drago mi je da sam kroz film riješio svoje žalovanje i neizmjerno cijenim svaki put kad ga mogu podijeliti s drugima.”, ističe Marko kojemu ovo nije jedini film na Filmskoj RUNDI. Naime, u sklopu Fokus RUNDE: igrani film, gledat ćemo i film Čuvaj se šumice i vuka bez gumice, kojeg je režirao s kolegom Karlom Vorihom.

Mladi filmski mozgovi s radom nisu stali ni za vrijeme prošlogodišnjeg lockdowna. Kako kaže Bela Bračko-Milešević, autorica dokumentarnog filma Još uvijek ne znam nastalog u sklopu Blankove radionice, upravo u tom vremenu kada je svijet stao, oni su krenuli. Sara Grgurić vodila se istom mišlju. Igrani film i svoj završni rad na preddiplomskom studiju filmske i TV režije na ADU, U šumi snimila je u jeku pandemije, prvo mobitelom, onda digitalnom kamerom, a finalnu ćemo verziju gledati na 16 mm vrpci. “Lijepo je,” dodaju obje, “imati priliku pokazati svoj rad publici.”

Dokumentarnim se filmom bavila i studentica Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, Karmen Obrdalj. O Eni koja otkriva ljubavna pisma svojih roditelja nastala u ratno doba i koja odlazi u Pustograd, grad svojeg djetinjstva, prisjećajući se njihove gotovo nemoguće ljubavi, govori film Zašto mama vazda plače. O filmu Sad sam ja Irena, govori redateljica Jasmina Beširević.

Film je nastao na ADU, na kolegiju Hibridni film i mislim da je nešto najkreativnije što sam do sada snimila. Imala sam sjajnu ekipu i mentora, a glavna protagonistica, moja bliska prijateljica Irena, pokazala se vrlo filmičnom zbog svoje iskrenosti i otvorenosti u korištenju elemenata psihodrame. Cijeli proces snimanja i montaže filma bio je, u stvari, dosta zabavan, iako je sama tema - psihičko nasilje u obitelji, vrlo ozbiljna.”, kaže Jasmina i dodaje: “Nadam se da će se film svidjeti publici i potaknuti razgovor o ovoj važnoj temi.

Krug ove, talentirane i izrazito zanimljive, svježe ekipe zatvaramo animiranim filmom. Običnu borbu pijetlova animirala je redateljica i studentica Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Kata Gugić, u svom filmu Cockpera.

Filmska RUNDA organizirana je uz podršku DHFR-a, HAVC-a, Zaklade ”Kultura nova”, grada Osijeka i Osječko – baranjske županije. Ulaz na filmski program je besplatan za sve posjetitelje, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Više o programu i rasporedu pogledajte na www.filmskarunda.com[28.09.2021.] Prošlogodišnje, peto izdanje revije hrvatskog kratkog filma u Osijeku, nakon četiri je “vruće”, ljetne Filmske RUNDE, debitiralo u jesenskom terminu. Jesen u zraku, rundi je kratkih filmova u kinu Urania donijela potpuno novu dimenziju koju smo odlučili zadržati i u ovogodišnjem, šestom izdanju Filmske RUNDE koje će se održati 15. i 16. listopada 2021.

Prva večer Filmske RUNDE donosi Studentsku RUNDU - glasove hrvatskoga filma koji otvaraju i razbijaju ustaljene koncepte i teme i donose svjež i buntovan, a opet duboko emotivan i osoban pristup u svojim radovima. U ovom se programu nalaze animirani film Cockpera Kate Gugić, igrani film U šumi Sare Grgurić, dokumentarno - eksperimentalni film Davida Gaše, Laci bježi u Mađarsku te dokumentarni filmovi Još uvijek ne znam Bele Bračko-Milešević, Ima još nade za pobjedu redatelja, Zašto mama vazda plače Karmen Obrdalj i Sad sam ja Irena Jasmine Beširević. Drugi dan revije donosimo Festivalsku RUNDU koja plovi između dokumentarnog i eksperimentalnog, animiranog i igranog. Ovogodišnji program otkriva vrlo hrabre i autentične autorske svjetove koji potiču na propitivanje, razmišljanje i osjećanje. U Festivalskoj RUNDI gledamo nagrađivane filmove Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem redateljice Sanje Milardović, animirani film Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješka, animirano - eksperimentalni film Događaji za zaboraviti Marka Tadića, eksperimentalni film Plejade Mateje Zidarić, Antiotpad redatelja Tina Žanića i animirano-dokumentarno-igrani film Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio Igora Bezinovića i Ivane Pipal.


FOKUS PROFESIJA: REŽIJA

Nakon što smo ih detaljno upoznali na autorskim rundama, upitali smo ih za izbor kratkih filmova koji su prema njihovom mišljenju zanimljivo režirani, koji su na njih ostavili snažan dojam, koji su na neki način utjecali i na njihov rad i koje bi svatko trebao pogledati! Tko su oni? Redatelji Zvonimir Jurić (izbornik igranoga fokusa), Petra Zlonoga (izbornica animiranoga fokusa), Tomislav Šoban (izbornik eksperimentalnoga fokusa), Sunčica Ana Veldić (izbornica dokumentarnoga fokusa) – nagrađivani hrvatski filmski autori! Svatko je od njih zasebno složio program dragulja hrvatskoga filma – kako neizostavnih klasika koje prikazujemo u suradnji sa Zagreb filmom, Hrvatskim filmskim savezom i Kinoklubom Zagreb, tako i možda malo znanih, ali zanatski izuzetno režiranih djela koji ostavljaju dojam na gledatelja dugo nakon gledanja. Taj rijetki presjek sjajnih hrvatskih kratkih filmova nastalih tijekom zadnjih 50-ak godina nijedan znatiželjni filmofil i rundaš ne bi trebao propustiti.

Voditelj radionice široko shvaćenog filma Miloš Tomić, ujedno i autor niza međunarodno zapaženih i nagrađivanih animiranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova, u Osijeku će imati svoju prvu Gostujuću RUNDU u kojoj će nam otkriti tajne svojih nevjerojatno maštovitih i šašavih filmskih bisera, osloboditi nas predrasuda od banalnosti i klišeja i potaknuti nas na igru i stvaranje.

Dojmove pogledanih kratkih filmova moći ćemo razmijeniti na slatkom afteru u sklopu programa Slamanje, na izložbi i glazbenom programu. Ovoga puta predstavit ćemo rad umjetnice Hane Tintor, čiji dizajn vizuala krasi film Sve te senzacije u mom trbuhu, redatelja Marka Dješke. Uz glazbu bendova Mr.Dog i Repera iz sobe te sa setom DJ Hesoyamom, runda zabave je zagarantirana!

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje uz pridržavanje epidemioloških mjera. Aktivnost programa provodi se uz financijsku podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade "Kultura nova", grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Više o programu i rasporedu, možete pronaći na Filmskarunda.com

 Stranica prilagođena ispisu
Odgajivačnica doberman...
Štenci SAMOJEDA (ženke...
Na prodaju cokoladni s...
"Potrebni radnici u Če...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:114

Registrirani online (): Nitko